Menu

Schoikse Minse: Laurens Jans

Naam
Laurens Jans

Geboortedatum
24-02-1970

Van wie bende ge dr ene
Ik ben het 7e kind  uit het gezin van Piet en Lea Jans. Samen met mijn broers en zussen, Maria, Marij, Fransien, Frans, Henk, Johan en Martijn woonde we aan de Heibloemstraat in Schaijk op een boerderij.

Waar in Schaijk opgegroeid?
Ik ben in de Schaijkse hei opgegroeid. Ik heb daar een prachtige jeugd gehad, samen met veel Schaijkse gezinnen met veel leeftijdsgenoten. Op zondag paaltjes voetbal, met familie Lamers, familie Zegers, familie de Klein, nog meer familie’s Lamers. Ook gingen we op zondag naar de kerk, niet leuk op dat moment, maar achteraf toch veel plezier aan beleefd. Na de kerk gingen we bij de buurt op de koffie. Dat vond ik altijd gezellig. In de wintermaanden schaatsten we met heel de buurt op de gidsenvijver (bij Docus de das). Lekker ijshockeyen met Familie van de Elzen, Jansen, Peters, Lamers, Zegers, den Brok, Verstegen, de Klein en natuurlijk wij met 2 of 3 man uit ons gezin. GEWELDIG was dat. Warme herinneringen.

Toen ik ouder werd vond ik het leuk om te helpen op de boerderij. Daar heb ik geleerd om aan te pakken. Dat heeft me gevormd tot degene die ik ben. Kortom een geweldige jeugd, waar ik iedereen die daar bij hoorde dankbaar voor ben.

Waar overal gewoond?
Ik heb gewoond op verschillende adressen in Schaijk, zowel in het dorp als in het buitengebied. Met 1 uitschieter naar Denemarken. Daar ben ik met mijn broer Frans en zijn gezin in 1996 naar toe verhuisd. Daar heb ik 1½ jaar met plezier op zijn boerderij gewerkt. Dat was denk ik de meest leerzame ervaring van mijn leven. Eenmaal terug in Nederland ben ik weer in Schaijk gaan wonen. Momenteel aan de rand van het dorp.

Woont nu met en in?
Ik woon met mijn gezin in de Willevenstraat in Schaijk. Met mijn vrouw Tamara en onze 3 kinderen Melle, Jinte en Nanne.

Lagere school en daarna
Maria school
LAS in Oss
Streekschool in den Bosch, opleiding Machinist Grondverzet.

Wat doe je nu?
Ik werk bij Loon en grondverzetbedrijf Peter Loeffen. Ik ben hoofdzakelijk Shovel machinist, maar ben ook op andere manieren inzetbaar.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.32.34.png

Waar kunnen we je van kennen?
Je kan me kennen van de optocht, bij de individuelen. De laatste 6 jaar doe ik daar aan mee.
Je kan me kennen van mijn werk omdat ik het grootste gedeelte van de tijd in Schaijk werk.
Je kan me kennen van DAW, waar ik jeugdtrainer ben van de JO17-3, een leuke hobby.
Je kan me kennen van de carnaval, een mooi feest!! Voorheen actief lid van CV Bekek ut Mar.(bestaat nu allen nog uit rustende leden.)
Je kan me kennen gewoon van de straat, ik ben veel in Schaijk te vinden.
Je kan me kennen van de RPP, politiek lijstduwer.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.29.png

Wat trekt je zo aan in Schaijk en wat maakt Schaijk zo bijzonder?
Schaijk maakt het voor mij aantrekkelijk, omdat er voor jong en oud allerlei voorzieningen zijn. We hebben ook veel ondernemers die in het dorp hebben geinvesteerd, daardoor blijft een dorp leefbaar en vooral bij de tijd.

Wat Schaijk voor mij zo bijzonder maakt is, dat wat er ook georganiseerd wordt of wat er ook te doen is in Schaijk, het altijd goed en gezellig is onder elkaar. Bv. De Carnaval, de Kermis deze was ook weer top dit jaar, wat mij betreft mede door het nieuwe centrum. Ook Beleef Schaijk, intocht van de Sint en de Kerstmarkt. Kortom voor ieder wat….

Ook de natuur om ons heen is prachtig. En de vele boerderijen om ons heen vind ik gewoon mooi. Niet alleen mooi, maar ook de bedrijvigheid eromheen vind ik mooi en nuttig. Ook die sector maakt dat Schaijk voor mij een wereld dorp is. Met standvastige ondernemers die er een goed leefbaar dorp van maken, voor alle inwoners van Schaijk.

Wat moet iedereen over Schaijk weten?
Dat we nog steeds de grootste en mooiste optocht van de hele wereld hebben.
En we hebben natuurlijk ook veel recreatie mogelijkheden erbij gekregen de laatste jaren.

Wat weet niemand over jou?
Dat zeg ik niet want dan is dat niet meer zo.

Wat is jou lijfspreuk?
Doe maar normaal dan bende niks aparts.

Wat is je mooiste herinnering aan Schaijk en wat wil je er over kwijt?
Mijn mooiste herinneringen liggen tussen de jaren 1970 en 2019. Ik heb uit al die jaren herinneringen die Schaijk mij zo dierbaar maken. Met name lagere schooltijd, jeugdcarnaval met de buurt: toen ontstond CV Bekek ut Mar. Later kwamen de jong uit Turp erbij. Daaruit is de groep vrienden ontstaan die we tot op de dag van vandaag zijn. Samen bouwen aan een wagen, overal aan meedoen. O.a. 6-kamp, braderie, optocht, liedjes festival, de pronkzitting bekijken en bijwonen en vroeger soms een beetje verstoren. Ook heb ik veel mooie herinneringen aan de Postduif.  Met de zelfde vrienden groep. Wat het zo bijzonder maakte was dat er zo nog vele groepen meer waren uit ons dorp. In de ene groep waren ze wat jonger en de andere groep waren ze wat ouder. Daardoor was het zo gezellig en we leerde veel van elkaar. Slechte dingen , maar vooral ook goede dingen. Kortom sociaal een mooi systeem. Ik heb er in ieder geval fijne herinneringen aan overgehouden en een heel stel goede vrienden en bekende Schaijkenaren.

Dan DAW niet te vergeten. Een geweldige tijd bij ons eigen DAW. Vooral de tijd bij DAW 7. Dat was een team dat overal in uitblonk. Sportief, agressief (soms een bietje dan, nooit uit de hand gelopen) attractief een 10, passief een 11 en in de kantine kampioen. Legendarisch was de interland in Denemarken. Dat is misschien wel mijn mooiste herinnering aan Schaijk, nou ja, de mensen uit Schaijk. Want ja, zo zijn ze hier…

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.01.png

Dan ga je wonen in een ander land, 650km verderop. Dan bellen ze je na een tijd op, mogen wij op bezoek komen bij jullie? Waarop ik zeg, Ja gezellig en met hoeveel man komen jullie dan? En dan zeggen ze, Ja met z’n alle natuurlijk, inclusief partners. Ik vond het geweldig, wat een weekend was dat. Met een echte interlands wedstrijd tegen een Deens team, prachtig was het.

Samen met mijn gezin heb ik mooie en leuke herinneringen aan carnaval, en de andere evenementen die gehouden worden in Schaijk. Verder genieten wij van de plek waar wij met ons gezin wonen.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.46.png


terug naar boven