Menu

Merle verkleedt serieus: Cosplay

Mijn naam is Merle van der Venne, 24 jaar en ik woon sinds mijn geboorte al in Schaijk.

Ik ben geboren in een echte crossgezin. Mijn vader Pierre van der Venne en mijn broers zijn allen actief in de zijspancross. Vanaf jonge leeftijd bevond ik mij in de paardenwereld, maar sinds ik wat ouder werd vond ik ook de liefde in de crosswereld. Elke weekend ging ik mee naar de cross en op mijn 21e heb ik mijn motorrijbewijs gehaald. Ik heb mijn basis schooltijd gespendeerd op de Den Omgang en mijn middelbare schooltijd op het Merlet college in Grave.

FB_IMG_1580062261214.jpg

Mijn passie lag al tijden bij de game industrie en hiermee wilde ik ook verder. Ik ben MBO media design gaan studeren in Nijmegen op het Technovium. Na het behalen van mijn diploma ben ik gaan werken bij De Gelderlander in Nijmegen, en heb ik nagedacht over mijn toekomst tijdens mijn tussenjaar. Ik heb toen besloten om de studie Game Design te volgen op de Hanzehogeschool in Groningen. Drie jaar terug ben ik dan ook verhuisd naar het hoge noorden, maar ik ben nog met regelmaat te vinden in Schaijk op bezoek bij mijn ouders.

Sinds 2016 heb ik een passie gekregen voor ‘Cosplay’ dit is meer ontstaan vanwege mijn passie voor games & series. Ik heb altijd al bewondering gehad voor hoe de karakters uit games zijn ontworpen en tot een speelbaar karakter zijn gemaakt. En aangezien ik uit een plaats kom waar carnaval wordt gevierd is het niet nieuw voor mij om me eens te verkleden tot een bepaald personage. Hoewel cosplay vaak wordt gezien als een verkleedpartijtje ligt het toch wel dieper dan dat.

Als cosplayer breng je een karakter tot leven in je kostuum van een bepaalde fandom. Dit kan zijn uit een film, serie, strip of game. Al jaren speel ik de online game League of Legends op de pc. Mijn eerste karakter waar ik een cosplay van heb gemaakt komt uit deze game. Ik was nog vrij nieuw in de wereld van cosplay en ik had weinig kennis erover. Ik ben wat filmpjes op Youtube afgegaan over hoe je nou kan beginnen aan een cosplay-kostuum. Ook in Nederland is er een community, maar ik kwam er al snel achter dat er in mijn eigen omgeving weinig tot geen cosplayers in mijn buurt woonden. Erg jammer natuurlijk, maar hier in het Noorden heb ik veel vrienden gemaakt dankzij deze hobby.

20191123068_DCC_Merle.jpg

In Nederland zijn er ook zogeheten conventies waar je in je gemaakte kostuum heen kunt gaan waar mensen je werk kunnen bewonderen. Het is vaak hartstikke gezellig en veel mensen willen vaak met hun favoriete karakter op de foto. Ook komen er natuurlijk meer cosplayers en het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde passie. Conventies waar ik onder andere naartoe ga is Dutch Comic Con en Elfia. 

Cosplay is nog altijd voor veel mensen maar iets vreemd. Ze snappen of begrijpen het niet wat er nou leuk is aan een verkleedpartij voor volwassenen. Vaak krijg je ook vreemde gezichten als je onderweg bent naar een conventie, omdat je natuurlijk in je kostuum zit. Gelukkig krijg je ook veel leuke reacties van mensen en ik trek mij niets meer aan van mensen die een oordeel hebben. Zolang ik zelf maar er plezier uithaal dan is het toch goed.

received_485973159003843.jpeg

Er gaat ook ontzettend veel tijd, geld en liefde in al mijn kostuums. Ik gebruik verschillende materialen o.a. foam, worbla, stof en ik jan zo wel even doorgaan. Het werken aan de cosplays is ontzettend leuk, maar zodra hij eindelijk af is en je kunt je karakter dragen geeft dat echt voldoening. Elke keer leer ik ook weer iets nieuws en zie ik mezelf groeien in mijn werk. Veel van mijn eigen gemaakte cosplays plaats ik ook online op mijn Instagram @merlocosplay. Voor mij gaat cosplay om de gezelligheid, creatief bezig zijn en plezier kunnen hebben. 

30.jpg


terug naar boven