Menu
Redactie SEW

Redactie SEW

Webmaster van Schaijk een Werelddorp!

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website URL: http://www.sewd.nl

Lekkerz van Hier

Verswinkel Lekkerz van Hier is sinds juli 2018 geopend. In de winkel is een diversiteit aan lekkere (streek)producten te verkrijgen, uiteraard van de hoogste kwaliteit!

Ondernemer Roy Derks is na 22 jaar supermarktervaring de onderneming Lekkerz van Hier gestart. Een droom die er eigenlijk al zeven jaar was: een eigen bedrijf!  In juni 2017 ontstond het idee een winkel in streekproducten te beginnen omdat er zoveel lekkers en gezonds te krijgen is in onze mooie (Maashorst)regio. Toch eten we nog veel te veel voedsel waarvan we de herkomst niet eens weten. Roy vindt dat dat anders kan en zal zo veel mogelijk de klant informeren waar de producten vandaan komen. Door middel van winkelcommunicatie maar ook op deze website en op facebook kunt u veel informatie vinden over de leveranciers. En uiteraard kunt u ook altijd uw vraag stellen aan het personeel in de winkel.

In de winkel zijn de volgende producten verkrijgbaar:

 • - Aardappels, groente en fruit van Gebr. Van Aarle uit Schijndel
 • - Boerderijkaas van Landwinkel Boer Spierings uit Oss
 • - Verse maaltijden en salades van Boerderijwinkel Verdaasdonk uit Sint Anthonis
 • - Verse noten van Koppejan Noten uit Kootwijkerbroek
 • - Boerderijzuivel van zuivelboerderij De Vrolijke koe uit Deurne
 • - Boerderij-ijs van de Vughtse ijsboerderij uit Vught
 • - Eieren van Robert van der Bolt uit Schaijk
 • - Houdbare streekproducten van Voets specialiteiten uit Schijndel
 • - Speciaalbieren van de Oijense bierbrouwerij uit Oijen
 • - Cadeau-artikelen van Zuster Evie uit Heesch

Naast bovenstaande vaste leveranciers komen diverse groenten en fruit uit de eigen streek! Denk daarbij aan aardbeien, asperges, diverse appels etc. Als het seizoen het toelaat en de kwaliteit perfect is, zal er altijd naar gestreefd worden de producten uit de eigen streek te halen.

 

 

BeLEEF Schaijk

 


Zaterdag 13 april
 |  Zondag 14 april

 

Een mooi, nieuw centrum verdient een net zo mooie opening. Het nieuwe centrum van Schaijk is (bijna) klaar. Daar willen we als Schaijkenaren uitgebreid bij stilstaan met een spectaculair openingsweekend. Op zaterdag is de officiële opening en dat vieren we voor & door Schaijkenaren. Samen zijn we trots op ons mooie dorp! Die trots laten we op zondag zien aan iedereen die het wil zien: de inwoners van Landerd, maar ook van andere dorpen en steden om ons heen. In Schaijk is vanalles te beleven, en voor iedereen in de regio (en zelfs daarbuiten) is het de moeite waard om daar van te komen genieten.

Zaterdag 13 april

Gezamenlijk ons “vernieuwde” Schaijk openen en op een spetterende wijze presenteren aan alle Schaijkenaren! Denk hierbij aan een onderonsje met een gezellig feest voor jong & oud met een hapje en een drankje maar ook aan een reünie voor voormalige Schaijkenaren en ruimte voor echte Schaijkse bedrijven, verenigingen etc. Veel muziek, gezelligheid en natuurlijk de knaller: de officiële opening van het centrum! Laten we samen een écht gezellig feestje bouwen op de toekomst van Schaijk!

HEEL SCHAIJK BAKT!

heelschaijkbakt

Ben jij diegene, die de mooiste en lekkerste cup-cake of taart van Schaijk kan bakken of versieren? Ga jij er zelf, jouw buurtvereniging, carnavalsclub of vriendenclub er met één van de hoofdprijzen vandoor?  

Er zijn diverse hoofdprijzen en kinderen t/m 12 jaar, hebben altijd prijs!
Versier cup-cakes of bak een heerlijke taart in het thema: “Beleef Schaijk”

Er wordt beoordeeld in verschillende categorieën: presentatie, originaliteit en natuurlijk de smaak
De beoordeling zal plaatsvinden door een vakkundige jury.

We willen alle cup-cakes en taarten na beoordeling aanbieden aan diverse zorginstellingen van Schaijk, zodat alle bewoners uit het ‘Bruisend centrum’ de opening ook mee kunnen beleven.

De baksels mogen ingeleverd worden op zaterdag 13 april 2019 tussen 15:00-16:30 uur in de Spiegeltent in het hart van ons nieuwe bruisende centrum.

 De prijsuitreiking zal plaatsvinden in de spiegeltent om 18:00 uur. Inschrijven kan via het inschijfformulier aan de rechterkant van dit scherm >>.

GROTE SCHAIJKSE DORPSREUNIE

Win een overnachting in B&B ’t Runnertje na het feest!

Een van de evenementen die plaats vind tijdens het Beleef Schaijk festival van 13 (en 14) april is een grote dorpsreunie. We willen een gezellig feest met zijn allen en dan is het extra leuk als er oud Schaijkenaren ook mee komen feesten. Eens per jaar met zijn allen terug naar je (geboorte)dorp in het gezellige Brabant, naar je voetbalmaten, je scoutingvrienden, oud collega's, familie of gewoon vrienden van vroeger. Het is dan toch feest en alle voorzieningen zijn aanwezig, dus het enige dat je hoeft te doen is gezellig aanschuiven vanaf 15:00 uur. 

Hoe gaan we al in het eerste jaar een gezellige reunie organiseren? Met jouw hulp ! Zoek oude foto's en plaats ze op social media zodat je oude dorpsgenoten kunt taggen. Nog makkelijker; plaats een berichtje in de familie appgroep. Meer informatie staat op www.beleefschaijk.nl, inclusief een formlier om jezelf aan te melden. Dit laaste is interessant, want degene die vanaf het verst weg helemaal naar Schaijk komt om erbij te zijn op 13 april, hoeft niet op zoek naar een slaapplek. Die persoon wint een overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt, in de mooie Schaijkse B&B het Runnertje. Dan kun je ook de volgende dag nog genieten van Beleef Schaijk. Ook volgend jaar is Beleef Schaijk er weer ongeveer half april, dus plan je vakantie er alvast omheen ;-). Eerst, tot 13 (en 14) april in ons prachtig vernieuwde dorpshart van Schaijk.

KINDERPLEIN & STRAATTHEATER

Denk hierbij aan een zweefmolen, rodeostier, mini-trein, waarschijnlijk autoscooter (als de ondergrond hiervoor geschikt is). 

Voor 5 euro krijg je een polsbandje en je kunt dan gedurende de dag gebruik maken van deze (kermis)attracties, zoveel je wilt. Ook worden er pannenkoeken gebakken en staat er ranja klaar. Tevens kun je een kinderportret laten maken tijdens een workshop.

Ook zal de scouting aanwezig zijn, met onder andere een klimwand. En er is een tent, waar je kan kijken naar demonstraties met kleine graafmachines, op afstand bestuurd.
Natuurlijk ontbreken de luchtkussens niet.

SPECTACULAIRE OPENING

Spectaculaire opening zaterdag 19.00 uur centrum Schaijk! 

Bij een prachtig nieuw centrum hoort een officiële opening, maar dan wel op z’n Schaijks, niet te stijf dus. We willen letterlijk in beeld brengen hoe het proces verlopen is, betrokkenen (kort) aan het woord laten. Terugkijken, maar vooral ook vooruit, wat het nieuwe centrum voor de toekomst van Schaijk zal betekenen. Een dorp wat klaar is voor deze toekomst met een bruisend centrum waar dorpsgenoten (bezoekers zijn natuurlijk ook welkom!) elkaar ontmoeten. Dat is waar deze officiële opening om draait, de toekomst van Schaijk. Hoe deze opening er uit gaat zien? Denk aan beeld, dynamiek, een muzikale omlijsting op hoogte en een wel hele speciale onthulling! Tot zaterdag 13 april om 19.00 uur in het nieuwe centrum bij het buitenpodium!

KUNST EN CULTUUR

Kom naar de Kerk voor Kunst en Cultuur 

Ja, tijdens Beleef Schaijk kun je genieten van Kunst en Cultuur in de Kerk, alles in het thema verleden en heden van Schaijk. Zo laat de Heemkundekring foto’s zien van de vroegere winkels en andere gebouwen in het centrum van Schaijk. Om het verschil met het nieuwe centrum aan te geven. De Fotoclub toont de mooiste, kunstzinnige foto’s van haar leden. Ook wordt er een film (die met een drone is gemaakt) van de opbouw van het nieuwe centrum getoond. En een groepje kunstenaars uit Schaijk heeft mooie werkstukken bij elkaar gebracht om ten toon te stellen. Dit alles langs de route van de Urban Trail die ook door de Kerk gelopen wordt.

 Dit mag u niet missen, dus komt dat zien, komt dat zien en kom naar de Kerk tijdens Beleef Schaijk.

Zondag 14 april

In de verte hoor je al de drukte, muziek en gezelligheid. Je stapt het centrum in met meerdere area’s waar je een combinatie van een foodtruck- & bierfestival met een heerlijk bourgondische sfeer, heel veel muziek (lokaal), straattheater en workshops voorbij ziet komen. Op het kinderplein is er voor de jeugd allerlei leuks te doen en terwijl je geniet van een lekker drankje luister je naar mooie muziek en kijk je naar het nieuwe centrum van Schaijk. Je zoon speelt een FIFA-toernooi op een groot scherm, je vrouw staat bij de lokale schoenenwinkel te kijken en dat is het moment dat je besluit, ondanks je hoogtevrees, om toch maar het reuzenrad in te stappen om Schaijk van boven te zien. Hé, daar komen de deelnemers van de Urban Fun Run voorbij. Wat is toch mooi geworden allemaal… Dit is mijn dorp!

URBAN FUN RUN & WALK

Er is geen betere manier om Schaijk te beleven dan via de URBAN FUN RUN & WALK! Drie prachtige routes voeren kinderen, hardlopers en wandelaars langs en door de uniekste plekjes van dit gezellige werelddorp. Je loopt buiten, maar ook dwars door allerlei gebouwen heen. Nieuw en oud, binnen en buiten, voorspelbaar maar zeker ook onverwacht. Je maakt het allemaal mee tijdens deze tocht, die start en eindigt in het spiksplinternieuwe centrum. Schrijf je snel in!

Parcours:

 • 10 kilometer voor hardlopers en wandelaars
 • 5 kilometer voor hardlopers en wandelaars
 • Kidsrun*

*Als ouder kun je eventueel meelopen als begeleider voor je kind. Dit kost geen geld, en je hoeft je niet aan te melden. 

Voor wie:

 • Voor getrainde hardlopers en wandelaars
 • Voor de gezellige wandelaar en beginnende hardloper
 • Voor alle kinderen vanaf 6 jaar
 • Voor alle mensen die Schaijk eens op een andere manier willen zien!

Details:

Datum: zondag 14 april 2019

Starttijden: Melden vanaf 10.00 uur

 • Start 10 kilometer: 11.00 uur
 • Start 5 kilometer: 11.30 uur
 • Start Kidsrun: 12.00 uur

Kosten:

 • Volwassenen: 7,50 euro inclusief iets lekkers bij ons Foodtruckfestival!
 • Kids: 2,50 inclusief een gratis pannenkoen en een glaasje ranja bij het Kinderplein.

Wat krijg je?

 • Startbewijs met je naam erop
 • Een uniek en verassend parcours van ongeveer 2.5, 5 of 10 kilometer
 • Toegang tot het unieke 2-daagse evenement Beleef Schaijk!
 • Gratis tassenafgifte
 • Heel veel plezier, want het is een FUN RUN!
 • Spectaculaire warming- up

 

FIFA 2019 CUP

Win jij de FIFA 2019 Cup tijdens BELEEF Schaijk?

Je kunt je nu inschrijven voor FIFA 19 toernooi, welke op zondag 14 april tussen 13.15 en 17.45 wordt georganiseerd tijdens BeLEEF Schaijk. Test je skills en gebruik je talenten om de overwinning te behalen! Al wat je nodig hebt zijn deze skills en enthousiasme om deel te nemen. Schrijf je daarom in om je deelname tot een succes te maken.

 

A3posterOpeningseventSchaijk

Respect voor de bouwers in de Moeslandse optocht!

Maandenlang in een koude schuur bouwen. Ieder vrij avondje benutten om te bouwen aan je carnavalswagen. Blij zijn als het laatste blaadje papier is geplakt en dan ligt de wagen in de handen van de schilders. Nu kan je er als plakker niets meer aan doen.

Ja, aftellen naar de carnaval, de muziek regelen, de trekstang in elkaar zetten en de jaarlijkse oplapbeurt geven met ijzerverf van Anneke van het pakhuis. “Welke kleur?” vroeg ze dan en steevast was ons antwoord; “Trekstang geel”.

En dan is het carnavalsvrijdag; Plekkersbal. Het bal waar de potten bier 1 gulden waren. Dat waren nog eens tijden. De eerste kater van de carnaval klopte vrijdagavond al op de deur om zaterdagochtend echt aanwezig te zijn. Maar niet zeuren, hup naar de bouwschuur! De hele middag eigenlijk niets doen op het nagenieten van je kater na. En ’s dan toch maar weer eens proberen om te kijken of het bier weer smaakt. Voor je het weet is het vijf uur en dan snel naar huis om te eten, douchen en je carnavalspak aan trekken.

En dan mogen we twee dagen los gaan, nergens naar kijken en volop lallen! Tot maandagmorgen! Want dan gaat het gebeuren. Waar we zo lang voor gebouwd hebben; Moesmoandag! De dag van de tocht der tochten. Zou het dit jaar dan gaan lukken? Pakken we de zo begeerde eerste prijs? Eerst maar eens de wagen opbouwen. Tijdens het lopen van de optocht merk je al snel wat het publiek er van vindt en dat is over het algemeen een hele goede graadmeter. De wagen staat inmiddels op het Europaplein en we kunnen ons gaan opmaken voor de prijsuitreiking.

De zaal is afgeladen vol bij de Raaf en we banen ons een weg naar onze ‘vaste’ plaats. Achter in de hoek bij de nooduitgang en de bar. We hebben nog even de tijd, want de loopgroepen en individuelen zijn ook nog niet geweest.

En dan is het zover; de wagens zijn aan de beurt. Iedere keer als je niet de naam van je club hoort ga je harder juichen. Schreeuwen, maar ook stijgt iedere keer de spanning. Zou het dan toch….? De laatste drie wagens. Als verteld wordt wie de derde plaats heeft gepakt dan weet je dat je bij de laatste twee zit.

De grootvorst noemt de laatste twee clubs (in willekeurige volgorde) en we gaan naar het podium. Onder luid gejuich en geklap mogen we op de knietjes. De spanning is haast niet meer te houden en deze wordt nog even opgevoerd door de Hofkapel nog een nummertje te laten spelen.

Dan gaat het dan nu toch echt gebeuren; de bekendmaking van de nummer twee! En als je dat weet dan weet je wie er eerste is geworden van de schonste optocht van hiejel de wirreld! De spanning wordt onhoudbaar en dan is het eindelijk duidelijk; We zijn de beste van ut olling Moesland! Wat zeg ik, van Nederland, van de hiejel wereld! Iedereen is blij en ik zie vanaf het podium dat heel De Raaf klapt, fluit, blij is voor de winnaars maar wat ik nog veel belangrijker vind; de zaal is vol en er is respect voor de winnaars.

Ik heb al heel veel prijsuitreikingen meegemaakt en wat me de laatste jaren opvalt is dat bij de bekendmaking van de eerste prijs bij de wagens dat er veel mensen niet meer bij zijn. Sterker nog, sommige clubs zijn niet eens bij de prijsuitreiking. Wat vroeger een grote happening was in ons Moesland is nu een ‘verplicht nummertje’ geworden. Heel erg jammer.

Iedere deelnemer, van individueel tot aan de wagens, verdient evenveel aandacht en respect van ons. Er wordt enorm veel tijd en aandacht geschonken aan de bouw van de creaties, de acts tijdens de optocht en het bewegen van de wagens.

Wat zou het mooi zijn als dit jaar de zaal bij de prijsuitreiking nog steeds zo vol is als bij aanvang van de prijsuitreiking en dat er respect en waardering is voor de winnaars van de optocht! En dat de schaal onder een oorverdovend applaus overhandigd kan worden aan de kampioenen van de optocht!


Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Een nieuwe prins bij de 40e pronkzittingen!


Ondertussen is Bart Bongers alweer een maand de nieuwe heerser over het Moesland. Met zijn prinseske Nomie gaan ze samen twee fantastische jaren tegemoet.

De eerste plichtplegingen zijn alweer gedaan. Het 10-jarig bestaan van Feesterij De Potter en afgelopen weekend het Boomstamzagen bij de Heikneuters in Zeeland. Waar Prins Johnny I vorig jaar een eerste plek pakte moest Prins Bart I tevreden zijn met een tweede plek. Iets wat hij niet echt gewend is met 6 gouden plakken bij de wagens.

En dan kan hij zich opmaken voor zijn eerste pronkzittingen. De veertigste editie ondertussen alweer voor het Moesland, maar de eerste voor Bart Bongers als Prins der Moeslanden.

De pronkzittingen zijn een begrip in Schaijk. Maar liefst 4 x kunnen de artiesten hun beste beentje voor zetten in, over het algemeen, altijd uitverkochte zalen.

Dit jaar is de kaartverkoop niet op vrijdag, maar op zaterdag 23 december om 17.00 uur in de Phoenix. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er dit jaar met een slaapzak voor de deur gaan liggen om maar zeker te zijn van kaartjes.

Het is altijd mooi om te zien dat mensen al uren aan het wachten zijn en dat er zelfs pizza’s en frites wordt besteld tijdens het wachten. Anderen zitten rustig een potje te kaarten onder het genot van een drankje. Hoe dan ook, de meesten zijn uren aan het wachten om dan vervolgens tevreden (met de kaartjes in handen) binnen vijf minuten weer buiten te staan.

Of dat bij de eerste pronkzittingen, nu zo’n 40 jaar geleden, ook zo was durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat ook toen de zaal afgeladen vol zat. En de raad van 11 was destijds ook al prominent aanwezig op het podium. Wat overigens ook moet. Tenminste volgens Wikipedia. Lees het maar eens een keer na.

Hoe dan ook, ik heb er zin in. Het nieuwe carnavalsseizoen is begonnen, het 11-11-bal was geslaagd, we hebben een nieuwe prins, een nieuwe jeugdprins en prinses, de pronkzittingen zitten er aan te komen, er doen weer twee nieuwe clubs mee bij de wagens voor de optocht. Kortom, het nieuwe seizoen is begonnen en het carnaval in Moesland leeft!Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Tijd voor een nieuwe prins!


Op het moment van schrijven zitten we nog zo’n 36 nachtjes van 11 november. En 11-11 is een magisch getal voor de carnavalvierders onder ons. Het is de start van het carnavalsseizoen en in vele dorpen wordt dan ook de nieuwe Prins carnaval bekend gemaakt.

Zo ook in Schaijk. En dit jaar is het 11-11-bal ook echt op 11 november. Mooier kan toch haast niet. Die avond wordt er bekend gemaakt wie de nieuwe heerser wordt over het Moesland voor de aankomende twee jaar. Maar voordat dit bekend wordt gemaakt krijgen Prins Johnny en Prinses Ingrid hun welverdiende afscheid.

Prins Johnny heeft samen met zijn prinseske de afgelopen twee jaar geregeerd over het Moesland. En dat hebben ze prima gedaan. Tijdens de bekendmaking begon hij al sterk met een mooie speech en de toon was direct gezet met zijn slogan; “Un bietje steuke hurt durbe!” Een slogan die de prins op het lijf geschreven was. De rest van Schaijk kon zich hier ook heel goed in vinden, want daar is de carnaval toch voor bedoeld; elkaar een beetje opnaaien.

De eerste optocht onder Prins Johnny verliep erg nat en werd zelfs verzet naar dinsdag. Iets wat nog nooit was voorgekomen in de geschiedenis. Één keer eerder is de optocht verzet geweest, dat was in 1990. Toen werd de optocht een week verzet en op een zondag gelopen.

Overigens nog steeds een prima keuze geweest om de optocht te verzetten. Een jaar later hadden we de tweede optocht onder Prins Johnny en wat we met zijn allen niet wilden gebeurt toch; regen.

Dat heeft mij aan het denken gezet. Een keer regen dat kan, maar twee jaar op rij?
En toen viel het kwartje; de Prins is een Spiering en die houden van water!

Wikipedia schrijft het volgende over een spiering: “De spiering (Osmerus eperlanus) behoort tot de familie van de spieringen (Osmeridae). De spiering wordt ook wel "komkommervisje" genoemd.

Dit visje komt voor in zowel zoet als zout water en is een echte scholenvis. Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in de Amsterdamse grachten voor. Een zoutwaterspiering wordt tot 30 cm lang en 8 jaar oud terwijl de zoetwaterspiering meestal niet ouder dan 3 jaar wordt en niet langer dan 14 cm.”

Kortom de prins gedijt in alle wateren, past zich goed aan maar moet veel vocht hebben. Een biertje op zijn tijd is prima, maar om dan ook nog het weer naar zijn hand te zetten…Dat gaat te ver!

Tijd voor een nieuwe prins! Als het kan één van Van Son!

Mocht jij wel weten wie de nieuwe prins wordt geef dit dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op twee vrijkaarten voor de pronkzitting!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Anja Maathuis van de Readshop

Naam: Anja Maathuis

Naam bedrijf: Firma Spijkers

In 1933 is mijn oma begonnen met een tabakszaak. In 1963 namen mijn ouders de zaak over en werd het assortiment uitgebreid. In 1997 namen Benno en ik de zaak over en werden we Bruna. Vanaf 1 september gaan wij een nieuwe uitdaging aan en gaan wij verder als

The Readshop Express

 

Adres: Runstraat 4, 5374 AC Schaijk

Site: www.readshop.nl

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving gezin:

32 Jaar getrouwd met Benno, we hebben 2 zonen, Luuk van 23 jaar en Jaap van 20 jaar. Sinds 3 jaar een hele leuke schoondochter, Anouk.

Wie ben jij als ondernemer:

Ik ben geboren boven de balie en heb van kleins af aan altijd belangstelling gehad voor de winkel. Inmiddels al 35 jaar werkzaam en nog steeds met heel erg veel plezier. Vooral het contact met mensen is voor mij heel belangrijk.

Nog steeds gedreven en ambitieus en heel veel met mijn winkel bezig. Nu we The Readshop Express worden, mag ik weer meer zelf gaan ondernemen en kan ik beter inspelen op de lokale markt. Ik heb ontzettend veel zin in deze nieuwe uitdaging.

Wat maakt jouw uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?

Tijd en aandacht voor iedere klant. Dat lukt niet altijd, maar ik en niet te vergeten mijn medewerksters, doen daar elke dag ons best voor. Het is belangrijk dat de klant met een blij en tevreden gevoel de winkel verlaat.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?

Dat zijn absoluut de boeken. Mijn hart ligt bij de boeken. Ik probeer elke week 1 boek te lezen. Ik schrijf een korte recensie en leg die bij het boek.

Mensen vertrouwen op mijn mening en ik verkoop zo gemakkelijker een boek.

Als ze me dan ook nog komen vertellen dat ze het prachtig vonden, dan ben ik echt trots. Daar word ik erg blij van.

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?

Ik hoop dat in een tijd van digitalisering mijn winkel toch kan blijven bestaan. Mensen hebben toch behoefte aan persoonlijk contact en cadeautjes blijven ze elkaar altijd geven. Die hebben wij dan ook weer hele leuke en we pakken ze altijd met zorg in.

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Blij dat het nieuwe centrum er aan komt. Blij met de Maashorst, met Hartje Groen, met de Roompot, met de plannen van vakantiepark Herperduin. Van mij mag het bruisen in Schaijk.

Dan is het een fijne plek om te wonen, te leven, te recreëren en om te winkelen (ondernemen).

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

“Leven en laten leven”. Denk aan de ondernemers in je eigen gemeente.

Laten we Schaijk samen leefbaar houden.

Sissy Ploegmakers

Naam: Sissy Ploegmakers

Naam bedrijf: Kapsalon Ploegmakers

Adres bedrijf: Past. Van Winkelstraat  30

Site: www.kapsalonploegmakers.nl en www.dreadlocks.nl

E-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving gezin: partner, twee kinderen

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?

Met onze hoge vakkennis (wij steken erg veel energie in educatie) zorgen wij dat het niveau van onze werkzaamheden erg hoog ligt en dat gecombineerd met een gezellige losse sfeer maakt ons uniek in de regio.

Wie ben jij als ondernemer?

 Ik ben de 3e generatie in het kappersvak en ben echt opgegroeid in de salon. Ik hou ontzettend veel van haar en vind het fantastisch om iemand mooier te maken door middel van mooi haar. Ik geloof in educatie en een positieve probleemoplossende denkwijze. ik vind nieuwe media en technologische ontwikkelingen in mijn vakgebied interessant en probeer hiervan op de hoogte te blijven en toe te passen indien het bij onze salon past. 

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?

Het is te gek om te zien hoe zelfverzekerd een vrouw kan worden als we gebruik maken van haarvermeerdering dmv onze Great Lengths extensions. En als we dan ook terughoren van onze klanten dat zij zelfs bij andere kappers complimenten krijgen over de door ons geplaatste hairextensions, dan ben ik wel trots!

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?

Dan hoop ik dat we met z'n allen nog steeds mooi haar maken en dat wij tevreden klanten mogen houden, want daar doe je het voor!

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

 Ik hoop dat we er met z'n allen voor kunnen zorgen dat Schaijk een aantrekkelijk dorp blijft en dat iedereen er graag heen blijft gaan. 

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

 In Schaijk blijven winkelen en actief blijven voor het dorp

Arno en Herbert van der Heijden

Naam: Arno en Herbert van der Heijden

Naam bedrijf:
Van der Heijden bouw en ontwikkeling
FIT Ingenieurs

Adres bedrijf: Industriepark 8 Schaijk

Site:

www.vd-heijden.nl
www.fit-ingenieurs.nl

E-mail adres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving gezinnen:

Arno (49) getrouwd met Fleur en vader van vier zonen en woonachtig in Uden. Herbert (46) getrouwd met Laura en vader van vijf zonen en woonachtig in Schaijk.

Wie zijn jullie als ondernemer?

Sinds 1995 zijn wij de 4de generatie die richting en sturing geeft aan een familiebedrijf dat al 125 jaar actief is in ontwikkeling en bouw in de breedste zin vanaf initiatief tot en met beheer en onderhoud. Daarnaast zijn we sinds 2012 eigenaren van FIT ingenieurs. Een onafhankelijk bedrijf wat adviseert in huisvestingsvraagstukken en gebouwen uitwerkt in een virtuele omgeving (BIM/revit).

Wat maakt jullie uniek? Wat is jullie unieke manier van zaken doen?

Door de rijke ervaring zijn wij in staat “in de huid” van de klant te kruipen en echt samen met hem/haar de vertaling te maken van zijn/haar droom naar een gebouw wat zijn/haar verwachtingen overtreft, voldoet aan de eisen/wensen van de toekomst en gerealiseerd wordt middels strak georganiseerde processen.

Doordat we werken met zelfsturende teams zijn de lijnen met de klant en alle betrokken partners kort. Hierdoor wordt klantwaarde verhoogd, verspillingen geminimaliseerd en iedereen geïnspireerd om zijn of haar werkzaamheden slimmer, sneller en steeds beter te doen. Door met vaste partners te werken is kennisdeling en daarmee het lerend vermogen in de organisatie groter en resulteert het uiteindelijk in een beter proces en beter product.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, zijn jullie het meest trots? En waarom?

Op de eerste plaats zijn we enorm trots op het 125-jarige bestaan van ons bedrijf dit jaar. Een mijlpaal die we uitgebreid gaan vieren tijdens “een lang weekend weg” met al onze gewaardeerde medewerkers, hun partners, kinderen en eventuele kleinkinderen. Een uniek moment om samen bij stil te staan. Uiteindelijk werken we al jaren samen aan het succes van Van der Heijden.

Kijkend naar producten, wij bouwen alles op gebied van wonen, werken, sport & recreatie, educatie en zorg. Dromen realiseren voor klanten vanaf idee tot en met ingebruikname geeft ons een enorme drive. Natuurlijk zijn er projecten waarbij je meer gevoel en emotie hebt dan bij andere. Maar elke trotse klant maakt ons weer trots. Bij een tevreden klant heb je gewoon goed je best gedaan en kwaliteit geleverd. Bij een trotse klant heb je verwachtingen overtroffen. Daar zijn wij en onze medewerkers dan trots op.

Hoe zien jullie het bedrijf over 5 jaar?

Waar we elke dag aan werken de komende jaren is, dat de klant en de medewerker “Van der Heijden” als een merk beleeft. Een werkomgeving waar teamflow/familiegevoel hoog in het vaandel staat en waar talent wil zijn. Een bedrijf dat met gedreven en betrokken medewerkers dromen realiseert voor trotse klanten. Continu vooruitstrevend zijn en vooruitlopen op de markt om zo steeds verwachtingen van de klant te overtreffen. We willen gecontroleerd groeien in marktaandeel en aantal medewerkers. Daarom zijn we altijd op zoek naar gedreven en enthousiaste medewerkers uit het dorp of de nabij regio die ons team komen versterken.

Hoe zien jullie de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Onzes inziens zijn we in Schaijk op de juiste weg. Schaijk een werelddorp begint steeds meer vormen aan te nemen. Weliswaar in een tempo wat velen graag anders zouden zien, maar de stijgende lijn is er. De sociale voorzieningen zijn op orde, het woningaanbod is breed, de plannen voor realisatie voor een nieuw centrumplan worden steeds concreter, horeca bloeit op, recreatie leeft, de omgeving Maashorst / Herperduin is geweldig voor iedereen, jong en oud. De sportclubs zijn (binnenkort) allemaal up-to-date. Kortom een dorp wat leeft en waar bedrijvigheid is. Daar pikt iedere ondernemer zijn vruchten van. Je moet er wel wat voor doen, het komt niet aanwaaien. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jullie toekomstbeeld?

Door met een positieve intentie, de initiatieven die worden genomen om Schaijk leefbaarder te maken, te blijven ondersteunen in welke vorm dan ook. Vrijwilligerswerk, tijdsbesteding of financieel. Alles wat aandacht krijgt, groeit! Zo ook Schaijk. Als iedereen kan blijven wonen, werken, recreëren of verzorgd worden, hebben we in Schaijk bestaansrecht. Schaijk een werelddorp….dus niet alleen binnen de dorpsgrenzen kijken maar ook ver daar buiten.

Hans Kuijpers

Naam: Hans Kuijpers
Naam bedrijf: Witgoedspecialist HAKU
Adres bedrijf: Europaplein 9, 5374 BM Schaijk
Site: www.haku-witgoed.nl
E-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving gezin:
Ik ben 28 jaar getrouwd met Mia, die samen met mij ons bedrijf runt. We hebben twee dochters. Eline van 22 en Julia van 18 jaar. Sinds 1993 wonen wij in Schaijk. Eerst boven onze winkel aan het Europaplein en sinds acht jaar aan de Udensedreef.

Wie ben jij als ondernemer?
33 jaar geleden jong en onbezonnen begonnen, omdat ik uit dienst kwam en geen werk had. Mijn vader hielp me op weg, hij had altijd witgoed gerepareerd bij Leo van Schayik. Ik had een paar duizend gulden en kocht een tweedehands PTT-busje en van de rest van het geld wat gereedschap en onderdelen. Er werd een advertentie gezet in De Omroeper en toen was het afwachten. Ik werkte vanuit mijn ouderlijk huis in Herpen en dat werd na enkele jaren toch wat te krap. Dus werd er een schuur gehuurd in Huisseling en deze werd omgebouwd tot een ‘showroom’. Van daaruit werd er gezocht naar een totaaloplossing van wonen en werken bij elkaar. Dit vonden we in 1993 in Schaijk aan het Europaplein. Tot op de dag van vandaag kunnen we daar goed uit de voeten. Enkele verbouwingen en uitbreiding met personeel zorgen dat dat allemaal goed verloopt. Inmiddels is het jonge en onbezonnen er wel wat af, maar het enthousiasme en het ‘van aanpakken weten’ is er nog steeds. Onze klanten van een gedegen en eerlijk advies voorzien is daarnaast ook een soort van missie.

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?
Probleemoplossend te werk gaan, een eerlijk advies geven en luisteren naar de wensen van de klant.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?
We hebben altijd voor iedereen klaar gestaan, die ons om hulp vroeg. Daar zijn door de jaren heen ook (zorg)instellingen bij gekomen. Hiervoor hebben we jaren geleden ook een professionele tak opgezet, HAKU Professional BV. Ruim twintig jaar geleden zijn wij op die manier terecht gekomen bij het UMC St Radboud in Nijmegen. Tot op de dag van vandaag zijn wij meerdere keren per week daar aanwezig om reparaties uit te voeren, onderdelen en apparatuur te leveren, adviezen te geven en onderhoud uit te voeren. Dat zij na al die jaren nog steeds gebruik maken van onze diensten geeft ons wel aan dat wij dat in ieder geval goed doen op die plek. Daar ben ik best wel trots op. Maar als een klant bijvoorbeeld appelflappen komt brengen, omdat wij daar een probleem op hebben kunnen lossen, dan maakt dat ook dat je je als ondernemer gewaardeerd voelt en weet waarvoor je het doet…

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?
Ik hoop dat dan het centrumplan in Schaijk klaar is en dat onze winkel daar nog steeds onderdeel van is. Verder hopen we dat er een mooi evenwicht blijft tussen het bedienen van onze particuliere en professionele klanten.

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?
Het wordt er allemaal niet makkelijker op met de wereld om ons heen, die door onder andere internet, steeds dichter bij ons staat. Maar met het nieuwe centrumplan, de natuurontwikkeling van de Maashorst en het enthousiasme van de Schaijkse ondernemers moet het toch lukken om ook voor de toekomst het een en ander te kunnen waarborgen!

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?
Het is al veel gezegd en ik wil niet in herhaling vallen, maar het is belangrijk dat men de lokale ondernemers niet vergeet. Misschien lukt het niet altijd, maar het is al fijn als er kansen gecreëerd worden. Verder blijft samenwerking belangrijk, want samen staan we het sterkst. 

Antwoorden SOK 3.0 - Maart 2017

 

 

Beste deelnemers,

Dit was ie dan, de laatste ronde van dit jaar, wat gaat de tijd toch snel.
Nogmaals: hebben jullie al allemaal de slotavond genoteerd in jullie agenda's??
Deze wordt namelijk gehouden op Paaszaterdagavond 15 april vanaf 19.30 uur in de Potter.

Het beloofd een leuke avond te worden, Theo heeft in ieder geval al een band geregeld ter afsluiting van het seizoen!!
In tegenstelling tot vorig jaar zal de eindronde dit jaar wel in de eindscore meegenomen worden; er zijn die avond namelijk nog wat bonuspunten te verdienen.
Omdat we snappen dat het zo maar zou kunnen dat jezelf of jullie team niet aanwezig kan zijn op de slotavond kun je tot een week van te voren bij de organisatie een afvaardiging van jullie team aanmelden. 

Maar eerst natuurlijk de antwoorden van Ronde 6; kijk snel hieronder hoe jullie het er van afgebracht hebben.

RUBRIEK SCHAIJK
Geen Schoikse Kwis zonder vragen over Schaijk zelf natuurlijk.
In deze rubriek komt alles voorbij, van vroeger tot nu, van oud-bewoners tot hele jonge en natuurlijk ook een klein beetje van onze omgeving.
Hier een greep uit deze Schoikse rubriek.

 

Vraag 1.
Waar in Schaijk is deze foto genomen?

De boeren in Schaijk worden steeds inventiever, zo ook de familie van Schaijk in de Pastoor van Winkelstraat 49 waar je heerlijke verse melk kunt tappen.

 

Vraag 2.
Met zes medailles op zak heeft deze junior alles in huis om de juiste energie op te wekken. Deze energie kwam goed van pas op de eerste locatie in Schaijk waar hij zijn product neer mocht leggen. Over welke Schaijkenaar en locatie hebben wij het hier?

De junior waar we naar op zoek waren was Hans Heurkens, die zijn zonnepanelen legde op het gebouw van de Fysiotherapie Schaijk in de Bossestraat.

 

Vraag 3.
Welke Schaijkenaar zie je op deze foto?

Dit bleek toch best lastig, maar enigszins gefotoshopt was dit Bart van Gaal bekend van Smaak en tegenwoordig de Werkplaets.

 

Vraag 4.
Wie was de 7000e inwoner die de gemeente Schaijk heeft mogen begroeten?

Nee, niet Erna maar Linda Dorussen was de 7000-ste inwoonster van Gemeente Schaijk.

 

Vraag 5.
In welke Schaijkse straat is deze foto genomen?

Je ziet ze niet veel in Schaijk maar ook wij hebben gebouwen met een trappenhuis; hier gefotografeerd in de Burgemeester Rijckevorselstraat.

 

RUBRIEK SCHAIJK EN OMGEVING
Schaijk is natuurlijk een prachtig dorp, maar ook om ons heen gebeurt van alles.
Heb je een beetje in ons mooie Brabant rondgereisd en de lokale en regionale nieuwsgaring gevolgd dan moeten de volgende vragen te doen zijn.

Vraag 6.
Waar begin je? Bij het speeltuintje waar je onder andere een speeltoestel vindt wat ronddraait, met drie blauwe stoeltjes / zitjes. Als je met je rug naar het speeltuintje staat, kijk je uit op de doorgaande weg. Vanuit dit startpunt ga je linksaf. Deze weg blijf je volgen tot je een klein bordje tegenkomt waarop een fiets staat afgebeeld met het cijfer 25 eronder. Daar ga je linksaf de straat in. Op de splitsing sla je rechtsaf. De doodlopende straat kun je niet in, dus hou links aan. Vervolg je weg en op de t-splitsing ga je rechts. Je blijft rechtdoor gaan tot je vlak voor het witte huis de afslag naar links neemt. Aan het einde rechts. Hier wordt het lastig. Loop even rond en bekijk je omgeving. Je gaat namelijk die kant op waar je een huis vindt met een donkergrijze zon boven de deur. Vervolg je weg en draai op het meest logische punt rechtsaf. Op de t-splitsing ga je linksaf. Neem de 2e straat rechts. Hier ga je alsmaar rechtdoor tot je aan je linkerkant een felle kleur ziet. Kijk je vanuit dit punt naar rechts zie je een niet te missen bord/ plank. Wat staat hierop?

Sommige teams moesten wel 5 keer opnieuw beginnen maar kwamen uiteindelijk ook uit bij het bord van d’ Oliemeulen.

 

Vraag 7.
Seizoen 1984-1985:
In een matige wedstrijd was het ... die als eerste scoorde. J. van Roessel scoorde gelijk.
In de 1e helft liep ... tot 3-1 uit door 2 doelpunten van M. Appelhof.
Wat werd de eindstand en wie speelde tegen wie?

Ondanks het jubileum van vorig jaar bleek het toch nog moeilijk om deze standen te achterhalen …
De tegenstander van Emos 2 was MKC1 en de eindstand werd uiteindelijk 4-1.

 

Vraag 8.
En nog een keer op de fiets en op ontdekkingstocht door ons mooie dorp.          
Waar o waar stond ik toen deze foto werd genomen?

Weliswaar niet helemaal in het dorp maar net daar buiten; de T-splitsing Noordhoekstraat - Duifhuisstraat.

 

Vraag 9.
Welk restaurant is hier gevestigd?

Tegenwoordig zit in het vroegere Huukske in Langenboom de Asian Food Experience – De Beleving.

 

Vraag 10.
Welke twee cijfers ontbreken hier?

Dit waren inderdaad de cijfers 77, allemaal goed!

 

RUBRIEK DE WERELD
Schaijk een werelddorp, maar ook Schaijk een dorp in de wereld. Er gebeurt van alles om ons heen , leuke, maar vooral ook heel veel bijzondere en opzienbarende dingen. Een bron van inspiratie voor de SOK2.0.

 

Vraag 11.
Een speciale vraag voor de die-hard Google wizzkids.
Zoek uit op welk adres dit appartement te koop stond/ staat.

Ik vind dit toch nog steeds knap maar jullie vonden uit dat het aangeboden appartementje van dik een miljoen te koop stond op 22 North 6th street, Unit 23A, Williamsburg, Brooklyn, New York,  USA.

 

Vraag 12.
Gespot in de Maashorst en Zeeland.
Welke bijzondere vogel vloog er op 4 maart over?

De prachtige en zeldzame vogel die alvast de Maashorst eens kwam verkennen was de Rode Wouw, … wauw!

 

Vraag 13.
In 1900 kreeg de architect van dit gebouw een prijs voor zijn ontwerp.
Hoe heet de Broodbakkerij die er nu in gevestigd is?

De bakkerij waar we naar zochten was Bakker Brakenhoff.

 

Vraag 14.
Allemaal billen verpakt in strakke broekjes, maar wat vormt het geheel van nog veel meer broekjes en billen?

Het was zeker geen non of gesluierde vrouw, maar het totaal van broekjes en billen leverde een foto van een vrouw met skibril op.

 

Vraag 15.
Nieuwe politieke gezichten voor na de verkiezingen?
Wie zien we in dit portret?

Jesse Klaver en Lodewijk Asscher zaten er niet tussen, dit waren namelijk delen van het gezicht van Mark Rutte, Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Geert Wilders.

 

RUBRIEK KUNST EN CULTUUR
Onder kunst wordt verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen en cultuur is alles wat door mensen wordt voortgebracht. Denk aan: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. Kortom een onuitputtelijke bron van vragen: doe je best!

 

Vraag 16.
Wie of wat missen wij op deze afbeelding?

Ja dit was natuurlijk appeltje-eitje uit ons collectief geheugen, wie we misten op dit plaatje waren Jip en Janneke (en een klein vogeltje).

 

Vraag 17.
De laatste 6 jaren zat er één eerste en één derde plaats in, de rest moesten ze genoegen nemen met de tweede plaats. Vogel uit over wie en wat dit toe kwam in welke lijst?

De clou zat hem hier in “Vogel uit”, want waar we naar op zoek waren was de band The Eagles met Hotel California in de jaarlijkse Top 2000.
Toen we de vraag, vorig jaar, bedachten was dit ook het juiste antwoord.

Maar de tijd heeft ons ingehaald: laat nou namelijk de genoemde ranking precies overeen komen met de medaillespiegel van Schon Gekwakt in de Moeslandse optocht van de afgelopen 6 jaar. En een kwak is ook een vogel, dus we rekenen ze beiden goed.

 

Vraag 18.
Deze drie plaatjes beelden een nummer en de artiest uit.
Welk lied en welke artiest wordt hier bedoeld?

Inderdaad: Losing my religion van R.E.M.

 

Vraag 19.
En wat is dit dan voor raar ding?

Dat viel nog niet mee, er waren zelfs teams bij die dachten dat dit iets met het uitvaartwezen te maken zou kunnen hebben. Maar het is een instrument bedacht door Benjamin Franklin: de glasharmonica.

 

Vraag 20.
Stop! Met name kever kwaM schuiN aan bij het fabeldier en zij bracht trillingen voort door middel van paardenhaar.

Anagrammen blijken toch het lastigst deze editie van de SOK.
Wie we hier zochten was de violiste Mascha van Nieuwkerk van Fuse (= stop) die een optreden verzorgde in het fabeldier de Phoenix.

 

RUBRIEK VAN ALLERLEI
De mooiste rubriek van allemaal; als we het echt niet meer direct weten te plaatsen kunnen we het altijd hieronder kwijt. Een beetje van de hak op de tak weliswaar maar toch vast wel weer ergens een rode draad te ontdekken. Daarom: doe je best!

 

Vraag 21.
Op welke website moet je de code die op de foto staat invullen om het geschenk te ontvangen?

Om het geschenk de DVD te mogen ontvangen moest je de wincode ingeven op www.remia.nl.

 

Vraag 22.
Welk merk en model auto zoeken we bij deze lijnen?

Stylistisch weergegeven werd hier de grille van een Ferrari Testarossa.

 

Vraag 23.
Op Paaszaterdag komen we samen voor de laatste (en alles bepalende, moewhaha) slotronde. Nu trekken we vast een flesje open. Welk biermerk staat op deze koelkast?

Om dorst van te krijgen deze plaat van Krombacher Pils.

 

Vraag 24.
Met een edel betaalmiddel kun je een prijs winnen en in 1902 werden er verschillende drankjes door elkaar gemixt tot een grogje om te kou uit het lichaam te drijven.
Welk woord zoeken we hier?

Deze crypto was dan eens voor (bijna) iedereen goed te doen; het antwoord was inderdaad het woord nobel.

 

Vraag 25.
Welke namen van Nederlandse oud-sporters staan hier en welke sport beoefenden zij toentertijd?
1.         Non van Dollarbriefjes
2.         N. Energiemarkten.

Ondanks dat er een foutje in het antwoord zat (door meerdere teams scherpzinnig opgemerkt) heeft bijna iedereen de juiste antwoorden weten te vinden:

 1. FlorisJan Bove(n)lander, de hockeyer
 2. Gerrie Knetemann, de wielrenner.

 

 

Dus ... dit was het dan alweer voor deze keer!
Hoe hebben jullie het gedaan?
De uitslag staat er inmiddels ook op.

Willem Griffioen

Naam: Willem Griffioen

Naam bedrijf: Welterusten slaapwinkel kinderwinkel

Adres bedrijf: Schutsboomstraat 18, 5374 CC, Schaijk

Site: www.welterusten.com 

E-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving gezin: Ons gezin bestaat uit 3 dames en één man en die man ben ik. Naast mij staat mijn partner Chantal Broeksteeg met wie ik inmiddels 15 jaar lief en leed deel. We runnen samen nu 8,5 jaar onze winkel. Onze dochter Jip is inmiddels 12 jaar en dochter Eefje is 9 jaar. We hebben ook een konijntje Binkie.

Wie ben jij als ondernemer? In een klein bedrijf ben je van alle markten thuis. Bedden, boxsprings, kinderkamers en matrassen inkopen, verkopen en bezorgen hoort daar natuurlijk bij. Voordeel daarvan is dat ik nog beter weet hoe alles in elkaar zit en wat je kunt verkopen. Een specifieke wens kan ik snel inpassen. Het klantcontact loopt door van oriëntatie tot levering en eventueel service, dat ervaren klanten ook als plezierig. Marketing, boekhouding en planning doe ik ook zelf, daarnaast zorg ik dat ik - zo goed als mogelijk is - op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Verder zit in het MKB bestuur en zet ik me op diverse fronten in voor SEW activiteiten en manage ik de optredens van Mari en de Maries, Feestcafé de Snor en The Ameezing People. Ook trim ik graag lang en hard en golf ik sinds een jaar.     

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen? In de slaapwereld is niet alles even helder voor alle consumenten omdat er veel uiteenlopende informatie stroomt op b.v. internet. Sommige mensen hebben specifieke klachten en willen daar hun slaapsysteem, matras of hoofdkussen op aanpassen. Ik ben geen (wonder)dokter maar probeer goed te luisteren naar klantwensen en zaken begrijpelijk te maken. We laten klanten producten testen zodat ze zelf overtuigd zijn van hun keuze en dus de juiste keuze kunnen maken. In combinatie met slaapgaranties die merken geven zit je nooit vast aan een product dat niet voldoet.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom? Als klanten iets voor ogen hebben op het gebied van comfort (al dan niet naar aanleiding van lichamelijke klachten) of als ze specifieke wensen hebben over hoe hun droomslaapkamer eruit zou moeten zien en ze komen een paar maanden later in de winkel vertellen hoe heerlijk ze slapen en hoe blij ze zijn met hun nieuwe slaapkamer, dan ben ik trots!  

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar? Onze winkel zal zich verder gaan specialiseren, slaapmeetsystemen, aanpasbare matrassen, slaap-apps, middelen tegen snurken, meer aanverwante slaapartikelen.

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers? Het winkelaanbod in Schaijk wordt door buitendorpsen als zeer divers en aantrekkelijk bestempeld. We hebben een aantal zeer mooie speciaalzaken die zelf het beleid en assortiment bepalen. Zo zou ik nog graag een aantal winkels in Schaijk zien om het aanbod nog unieker te maken. Ketens dragen daar niet aan bij, elk stadscentrum heeft deze al. Met het nieuwe centrum wat er gaat komen kunnen we onze 30.000 potentiele klanten nog beter bedienen en kan Schaijk zijn positie als sterk boodschappendorp verder uitbouwen. Dit biedt kansen voor alle branches in Schaijk. Voeg hieraan alle ontwikkelingen in de Maashorst en recreatie toe en het kan niet anders dat Schaijk binnen korte tijd sterker op de kaart staat.  Met bedreigingen als internet en dorpen om ons heen die wel snel door ontwikkelen zou ik graag zien dat alle mensen in Schaijk proberen vooruit te denken aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen i.p.v. zaken onnodig te vertragen.

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld? Door een heel klein stukje verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen dorp en te denken aan toekomstige mogelijkheden: bijdragen in plaats van achterover leunen, deelnemen aan of ondersteunen van nieuwe initiatieven, trots zijn op je eigen dorp en ondernemers! 


Vragen SOK 3.0 - Maart 2017

Beste deelnemers,

De laatste ronde alweer, wat gaat de tijd toch snel.
Hebben jullie al allemaal de slotavond genoteerd in jullie agenda's??
Deze wordt namelijk gehouden op Paaszaterdagavond 15 april vanaf 19.30 uur in de Potter.

Het beloofd een leuke avond te worden, Theo heeft in ieder geval al een band geregeld ter afsluiting van het seizoen!!
In tegenstelling tot vorig jaar zal de eindronde dit jaar wel in de eindscore meegenomen worden; er zijn die avond namelijk nog wat bonuspunten te verdienen.
Omdat we snappen dat het zo maar zou kunnen dat jezelf of jullie team niet aanwezig kan zijn op de slotavond kun je tot een week van te voren bij de organisatie een afvaardiging van jullie team aanmelden. 

Maar eerst natuurlijk Ronde 6; hieronder weer een greep van 25 vragen uit de inmiddels bekende rubrieken.
Doe jullie best en deze keer sluit de inlevertermijn weer gewoon op 31 maart om 23.59 uur.

 

RUBRIEK SCHAIJK
Geen Schoikse Kwis zonder vragen over Schaijk zelf natuurlijk.
In deze rubriek komt alles voorbij, van vroeger tot nu, van oud-bewoners tot hele jonge en natuurlijk ook een klein beetje van onze omgeving.
Hier een greep uit deze Schoikse rubriek.

 

Vraag 1.
Waar in Schaijk is deze foto genomen?

6-1

 

Vraag 2.
Met zes medailles op zak heeft deze junior alles in huis om de juiste energie op te wekken. Deze energie kwam goed van pas op de eerste locatie in Schaijk waar hij zijn product neer mocht leggen.
Over welke Schaijkenaar en locatie hebben wij het hier?

 

Vraag 3.
Welke Schaijkenaar zie je op deze foto?

6-3

 

Vraag 4.
Wie was de 7000e inwoner die de gemeente Schaijk heeft mogen begroeten?

6-4

 

Vraag 5.
In welke Schaijkse straat is deze foto genomen?

6-5

 

RUBRIEK SCHAIJK EN OMGEVING
Schaijk is natuurlijk een prachtig dorp, maar ook om ons heen gebeurt van alles.
Heb je een beetje in ons mooie Brabant rondgereisd en de lokale en regionale nieuwsgaring gevolgd dan moeten de volgende vragen te doen zijn.

 

Vraag 6.
Waar begin je?
Bij het speeltuintje waar je onder andere een speeltoestel vindt wat ronddraait, met drie blauwe stoeltjes / zitjes. Als je met je rug naar het speeltuintje staat, kijk je uit op de doorgaande weg. Vanuit dit startpunt ga je linksaf. Deze weg blijf je volgen tot je een klein bordje tegenkomt waarop een fiets staat afgebeeld met het cijfer 25 eronder. Daar ga je linksaf de straat in. Op de splitsing sla je rechtsaf. De doodlopende straat kun je niet in, dus hou links aan. Vervolg je weg en op de t-splitsing ga je rechts. Je blijft rechtdoor gaan tot je vlak voor het witte huis de afslag naar links neemt. Aan het einde rechts. Hier wordt het lastig. Loop even rond en bekijk je omgeving. Je gaat namelijk die kant op waar je een huis vindt met een donkergrijze zon boven de deur. Vervolg je weg en draai op het meest logische punt rechtsaf. Op de t-splitsing ga je linksaf. Neem de 2e straat rechts. Hier ga je alsmaar rechtdoor tot je aan je linkerkant een felle kleur ziet.
Kijk je vanuit dit punt naar rechts zie je een niet te missen bord/ plank. Wat staat hierop?

 

Vraag 7.
Seizoen 1984-1985:
In een matige wedstrijd was het ... die als eerste scoorde. J. van Roessel scoorde gelijk.
In de 1e helft liep ... tot 3-1 uit door 2 doelpunten van M. Appelhof.

Wat werd de eindstand en wie speelde tegen wie?

 

Vraag 8.
En nog een keer op de fiets en op ontdekkingstocht door ons mooie dorp.          
Waar o waar stond ik toen deze foto werd genomen?

6-8

 

Vraag 9.
Welk restaurant is hier gevestigd?

6-9 

 

Vraag 10.
Welke twee cijfers ontbreken hier?

6-10

 

RUBRIEK DE WERELD
Schaijk een werelddorp, maar ook Schaijk een dorp in de wereld. Er gebeurt van alles om ons heen , leuke, maar vooral ook heel veel bijzondere en opzienbarende dingen. Een bron van inspiratie voor de SOK.


Vraag 11.
Een speciale vraag voor de die-hard Google wizzkids.
Zoek uit op welk adres dit appartement te koop stond/ staat.

6-11

 

Vraag 12.
Gespot in de Maashorst en Zeeland.
Welke bijzondere vogel vloog er op 4 maart over?

 

Vraag 13.
In 1900 kreeg de architect van dit gebouw een prijs voor zijn ontwerp.
Hoe heet de bakkerij die er nu in gevestigd is?

6-13

 

Vraag 14.
Allemaal billen verpakt in strakke broekjes, maar wat vormt het geheel van nog veel meer broekjes en billen?

6-14

 

Vraag 15.
Nieuwe politieke gezichten voor na de verkiezingen?

6-15

Wie zien we allemaal in dit portret?

 

RUBRIEK KUNST EN CULTUUR
Onder kunst wordt verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen en cultuur is alles wat door mensen wordt voortgebracht. Denk aan: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. Kortom een onuitputtelijke bron van vragen: doe je best!


Vraag 16.
Wie of wat missen wij op deze afbeelding?

6-16

 

Vraag 17.
De laatste 6 jaren zat er één eerste en één derde plaats in, de rest moesten ze genoegen nemen met de tweede plaats.
Vogel uit over wie en wat dit toe kwam in welke lijst?

 

Vraag 18.
Deze drie plaatjes beelden een nummer en de artiest uit.
Welk lied en welke artiest wordt hier bedoeld?

6-18

 

Vraag 19.
Het heeft iets met muziek te maken maar wat is dit dan voor raar ding en door wie is dit bedacht?

6-19


Vraag 20.
Stop! Met name kever kwaM schuiN aan bij het fabeldier en zij bracht trillingen voort door middel van paardenhaar.
Wie zoeken we hier?

 

RUBRIEK VAN ALLERLEI
De mooiste rubriek van allemaal; als we het echt niet meer direct weten te plaatsen kunnen we het altijd hieronder kwijt. Een beetje van de hak op de tak weliswaar maar toch vast wel weer ergens een rode draad te ontdekken. Daarom: doe je best!

 

Vraag 21.
Op welke website moet je de code die op de foto staat invullen om het geschenk te ontvangen?

6-21

 

Vraag 22.
Welk merk en model auto zoeken we bij deze lijnen?

6-22

Vraag 23.
Op Paaszaterdag komen we samen voor de laatste (en alles bepalende, moewhaha) slotronde. Nu trekken we vast een flesje open.
Welk biermerk staat op deze koelkast?

6-23

 

Vraag 24.
Met een edel betaalmiddel kun je een prijs winnen en in 1902 werden er verschillende drankjes door elkaar gemixt tot een grogje om te kou uit het lichaam te drijven.
Welk woord zoeken we hier.

 

Vraag 25.
Welke namen van Nederlandse oud-sporters staan hier en welke sport beoefenden zij toentertijd?

1.         Non van Dollarbriefjes
2.         N. Energiemarkten.

 

SUCCES!!! 

 

Gebruik alleen het antwoordformulier in het link-kader rechtboven op de SOK pagina!
Waarschijnijk komt er weer te staan dat je het antwoordformulier gebruikt van een eerdere maand; .... gewoon negeren.

Antwoorden SOK 3.0 - Februari 2017

Beste deelnemers,

 

Het was weer een fijn fisje die Carnaval, maar nu is het tijd voor serieuze zaken.
Hieronder de antwoorden op de 25 vragen van Ronde 5:

 

RUBRIEK SCHAIJK
Geen Schoikse Kwis zonder vragen over Schaijk zelf natuurlijk.
In deze rubriek komt alles voorbij, van vroeger tot nu, van oud-bewoners tot hele jonge en natuurlijk ook een klein beetje van onze omgeving.
Hier een greep uit deze Schoikse rubriek.

 

Vraag 1.
Recordpoging touwtrekken, protest tegen bejaardenwoningen, AH Schaijk steunt verenigingen.
Maar welke gebeurtenis maakt dit rijtje compleet?

Dit viel nog niet mee, maar het ging uiteindelijk om het kwartetspel wat ooit bij Albert Heijn gespaard kon worden.
Met het kaartje 'de pensionering van Adriaan Spijkers' was het kwartet compleet.

 

Vraag 2.
Ik sta op Blaaskapel de Rogbloazers, met mijn rug naar de Graauw. Vervolgens maak ik de volgende stappen: kwartslag rechts, 2 tegels vooruit. Kwartslag links, 1 tegel vooruit. Kwartslag rechts, 3 tegels vooruit. Kwartslag rechts, 1 tegel vooruit. Kwartslag links, 2 tegels vooruit. Kwartslag links, 4 tegels vooruit. Kwartslag links, 3 tegels vooruit. Kwartslag links, 1 tegel vooruit. Kwartslag rechts, 3 tegels vooruit. Kwartslag links, 2 tegels vooruit. Kwartslag rechts, 2 tegels vooruit.
Op welke tegel sta ik?

Even al die Carnavalswagens weg en dan nog eens een keer 'uittrèje' en dan kom je uit op de tegel van Bekèk ut Mar.

 

Vraag 3.
Welk object wordt hier door deze bedrijven gesponsord?

Het antwoord hierop was heel officieel het spinnenweb met een uit hout gesneden Schotse hooglander op/ aan het Docus de Das pad.

 

Vraag 4.
Wat staat hier in braille en waar hangt deze?

Deze tekst in braille staat op een aankleedtafel die hangt bij Van Son 't Durp.
Wat er op staat in kortschrift (in het engels) de gebruiksaanwijzing.  

 

Vraag 5.
Het is weer zover; fototijd à la Jan van Ballegoy! 
Voor het verzinnen van alle vragen moeten onze partners ons soms even missen; wij gunnen hen wat extra gezelschap.
Zoek tijdens de Carnaval minstens 3 van de 5 partners van de SOK-organisatie op en ga met hen op de foto, 4 mag, nummer 5 is onmogelijk want die zit in het buitenland. Iedere gescoorde partner is een punt. De foto's kun je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Prachtige foto's hebben we ontvangen en de meesten van jullie hebben hier dan ook flink wat punten gescoord.
Hieronder een kleine greep uit bijna 50 foto's:

de swart IMG-20170225-WA0013 IMG-20170303-WA0008 keuken Schuts 1 IMG-20170226-WA0002 IMG-20170303-WA0005 partners 4

 

RUBRIEK SCHAIJK EN OMGEVING
Schaijk is natuurlijk een prachtig dorp, maar ook om ons heen gebeurt van alles.
Heb je een beetje in ons mooie Brabant rondgereisd en de lokale en regionale nieuwsgaring gevolgd  dan moeten de volgende vragen te doen zijn.

 

Vraag 6.
Muziek en hout, dat is voor één van onze vragenstellers dè gouden combinatie.
Waar vinden we deze drummer?

Deze drummer staat inderdaad bij de receptie/ kantine van Camping De Holenberg

 

Vraag 7.
Uiteraard begint elke goede sessie van reflecteren op het leven met een periode van ritmische muzikale geluiden die je tot op het bot doordringen.
Aan welke gelegenheid refereert dit stukje tekst?

Dit was een hele lastige, maar in het kader van de aanstaande Carnaval werd hier bedoeld de Ochtendmis van Zuutjes Oan op Moeszondag in De Potter; deze werd namelijk met deze tekst aangekondigd.

 

Vraag 8.
We zijn trots op ons eigen Schaijk, maar hoe groot is Schaijk eigenlijk? 
Bereken in procenten de oppervlakte van Schaijk  t.o.v. de wereld; dit inclusief water.

De oppervlakte van de aarde is 510384762,98 km², de oppervlakte van Schaijk is 30,55 km² en dat is dan 0,00000599%, vooruit afgerond 0,000006%.

 

Vraag 9.
Welk bedrijf, met een duidelijke link naar Schaijk mag zich met trots Royal Warrant Holder noemen?
Op welk paginanummer in het paarse boekje vind je dit bedrijf?

Deze bleek ook niet al te gemakkelijk, maar waar we naar op zoek waren was het bedrijf Loddon Equestrian (onderdeel van De Swart Group) op pagina 15 van de Members Directory.

 

Vraag 10.
Wie zijn deze oudjes en waar kunnen we ze vinden?

Deze oudjes met Schaijkse roots zijn Gerardus van Tilburg en Wilhelmina van Eindhoven en ze zijn te vinden in de winkel van Van Tilburg Mode en Sport te Nistelrode.

 

RUBRIEK DE WERELD
Schaijk een werelddorp, maar ook Schaijk een dorp in de wereld. Er gebeurt van alles om ons heen , leuke, maar vooral ook heel veel bijzondere en opzienbarende dingen. Een bron van inspiratie voor de SOK2.0.

 

Vraag 11.
Waar wijst An Holt naartoe?

Anholt is een klein Deens eilandje in de vorm van een pijlpunt; wanneer je de richting van de pijl doortrekt kom je uit in Zweden bij de plaats Falkenberg.

Anholt

  

Vraag 12.
In welke plaats is de originele foto van deze mensen genomen?

Deze ging misschien wat te ver, gevoed door de fascinatie van één van de vragenstellers voor alles rondom de Apollo 11-missie.
Deze foto werd genomen in Wapakoneta in de USA : het zijn de ouders van Neil Armstrong die op 20 juli nog even zingen en bidden voor hij als eerste mens een stap op de maan gaat zetten.

 

Vraag 13.
In 1978 opende een horecaketen haar eerste restaurant in België.
Tegenover welk markant gebouw is deze vestiging nog steeds gesitueerd?

De eerste McDonalds in België opende haar deuren tegenover het markante Beursgebouw in Brussel.

 

Vraag 14.
Zijn het er vijf of zijn het er zeven? Ooit was het er maar één.
Wat is de naam van dit geheel?

Waar we naar zochten was de oorspronkelijke oerwereld Pangea, zo'n 300 miljoen jaar geleden.
Hieruit zijn de zeven werelddelen ontstaan. 

 

Vraag 15.
Op het plaatje staat een klein roeibootje.
Waar zou deze in de tegenwoordige tijd aanleggen?

Deze mooie overzichtsplaat van het Romeinse Nijmegen hangt in de parkeergarage aan het Kelfkensbos.
Het roeibootje zou dus aanleggen aan de Waalkade.

 

RUBRIEK KUNST EN CULTUUR
Onder kunst wordt verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen en cultuur is alles wat door mensen wordt voortgebracht.  Denk aan: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. Kortom een onuitputtelijke bron van vragen: doe je best!

 

Vraag 16.
De diepe basstem van Andrey werd ondersteunt door de heldere klanken van de piano.
Wie, waar en wanneer zorgden o.a. deze twee mensen voor een concert?

Dit zijn Andrey Kurlov en Irina Shasheva van het Neva Ensemble uit St. Petersburg die op 8 januari 2017 in Schaijkse kerk een optreden verzorgden. 

 

Vraag 17.
Het hele dorp in één grote optocht, elkaar vasthoudend, carnaval vierend, met aan de top van het feestgedruis: de prins als middelpunt en hoogst bereikbare ambt in het Moesland.
Op welke dag en voor welke gelegenheid zijn deze woorden van toepassing?

We blijven ook hier een beetje in Carnavalssferen: deze tekst refereert aan 7 juni 2013, de dag dat het Moeslands monument ter ere van het 55 jarig bestaan van het Moeslands carnaval onthult werd. 

 

Vraag 18.
Raad de plaat.
Welke albumhoes zie je hier?

Gezamenlijke en eigentijdse nostalgie blijkbaar deze albumhoes van Grease ; allemaal goed!

 

Vraag 19.
Wat hoort een broer voor zijn zus te doen volgens Frank?

Volgens Frank Boeijen (niet de broer van Prinses Ingrid dun Twedde!) moet een broer een troost zijn voor zijn zus. 

 

Vraag 20.
Steek je hand in de mond en als je liegt wordt die afgebeten.
Hij deed het en A. Ruston schrok zich een hoedje. Gelukkig was het maar een grap.
Waar kun je deze ‘leugendetector’ vinden en hoe heet die?

De leugendetector die we zochten was La Bocca della Veritá (de mond der waarheid).
Deze is te vinden in Rome en wel in het voorportaal van de kerk Santa Maria in Cosmedin.

 

RUBRIEK VAN ALLERLEI
De mooiste rubriek van allemaal;  als we het echt niet meer direct weten te plaatsen kunnen we het altijd hieronder kwijt.  Een beetje van de hak op de tak weliswaar maar toch vast wel weer ergens een rode draad te ontdekken. Daarom: doe je best!

 

Vraag 21.
Op de mail ontvangen jullie binnen enkele dagen een geluidsdocumentje.
Welk geluid hoor je?  Wees zo specifiek mogelijk.

We kunnen nog wat leren van het Q-music geluid want jullie hadden bijna allemaal gehoord dat het hier ging om het openen van een beugelfles Grolsch.

 

Vraag 22.
Wat zie je op deze foto?

Deze daarentegen bleek dan toch weer best lastig, maar het was gewoon een detailfoto van een geaard stopcontact/ wandcontactdoos.

 

Vraag 23.
Nee, ik lust ze niet riep vader na moeder.
Welk merk bedoelen we hier?

Lastig 'lust' moest eigenlijk achteraf 'heb' zijn en dan kreeg je het lied: "Nee, ik heb geen bananen" ...
Als die vervolgens wel uit Panama komen zijn ze hoogstwaarschijnlijk van Chiquita.

 

Vraag 24.
Gebruik alleen de bovenste regel van je keyboard (Q-P). Wat is dan het langste officiële woord dat je kunt maken?
De letters mogen zo vaak gebruikt worden als je maar wil.
Degenen met het langste woord krijgen hun punt.

Ondanks mooie inzendingen als powerpoepwerpequipe en Oppertwittertweetoptie is het langste officiële woord toch echt topprioriteit met 13 letters.

 

Vraag 25.
En als hekkensluiter weer eens een cryptogrammetje:
Op die grond is tenminste iets te verdienen (plaatsnaam van in totaal 10 letters).

Ja dit was kat in het bakkie: Loon op Zand natuurlijk.

 

RUBRIEK ‘EN NU EEN WOORD VAN DE SPONSOR’
De titel zegt genoeg, met dank aan onze sponsors.
Hierbij nog een bonusvraag van één van de sponsors:

Bij de Bouwklus staat op de toonbank een grote pot spijkers voor jullie klaar.
Hoeveel spijkers vind je in deze pot?
We hanteren een foutmarge van 5%. Val je hier binnen met je antwoord, verdien je 1 punt. 

Het exacte aantal was 1098, er was zelfs één team die dit exact goed had.
Maar die teams die in het kader van Carnaval dachten het zullen er wel 1111 zijn hebben het dus ook gewoon goed, knap giswerk!!

En voor wie het nog niet wist: het antwoord op de sokkenzoektocht in de Potter was Mackenhof.

 

Hoe hebben jullie het gedaan?

De uitslag houden we uiteraard nog even geheim tot aan de finale op Paaszaterdagavond in de Potter!!
Zorg dat je er bij bent.

 

Schaijk een Werelddorp Plein 2016

Het was weer fantastisch ! SchaijkEenWerelddorp plein tijdens Braderie Festival Schaijk 2016!

 
Schermafbeelding 2016-04-18 om 08.39.05

Bekijk een mooie selectie foto's op onze Facebook pagina.
Extra (kleine) foto's op de site van de Arena.
Hieronder een compilatie van de show


poster2


Een héél plein voor vertier!

We hebben grote plannen: Het enthousiasme van de 25 bedrijven van vorig jaar heeft aanstekelijk gewerkt: dit jaar presenteren we ons met zo'n 35 deelnemende bedrijven ! Dat vraagt natuurlijk om een groter plein. Zie hier onze ruwe plannen voor komend jaar !

2016

Een vol plein dus en een mooie vooruitgang ten opzichte van vorig jaar  toen we nog een half plein hadden!


Hoe was het ook al weer?

Zo zag het er vorig jaar uit: een prachtige start voor een nieuw puur Schaijks evenement. Bekijk de foto's en flmpjes om snel even een indruk te krijgen wat je op 17 april 2016 weer te wachten staat ! KIJK HIER

Programma

Het programma voor het plein van die dag is rond. Belangrijk te weten is dat we dit jaar weer een geweldige show neer gaan zetten met heel veel Schaijkse ondernemers. Hij zal nog grootser en veelzijdiger worden dan vorig jaar. Maaar, we hebben ook een hele mooie band geboekt en een leuke feestje als afsluiter zou ook niet gek zijn, dus onze eigen 'mode'-show voeren we die dag slechts twee keer op. Exclusief voor bezoekers van Braderie Festival Schaijk; zorg dus dat je erbij bent die dag. We zullen nog wat verfijningen komen in het programma, maar zo zal het er ongeveer uit zien: (Tijden lijken wel erg precies: gewoon erbij zijn en meemaken !)

Schermafbeelding 2016-04-07 om 20.54.49

En dit is er allemaal te doen die dag !
13029562 990933444326077 5073258013445463473 o

Begin de dag met een dansje

Heb jij ook zo'n zin in de Braderie? Dan kun je die dag meteen goed starten, want we openen het SeW plein met een dansvoorstelling van ruim een uur ! Bij ons op het plein zie je optredens van Dansgroep Anke & Marieke, Dansgroep Karin Aarts en de danseressen van Pas de Chat. Om 11:00 gaan we los en zorgen we dat de Smith & Dorlas koffie klaar staat voor opa's en oma's, ouders, broertjes en zusjes en de vele buitendorpse gasten. Komt dat zien, komt dat zien !

DSC 7710

Breakout Run groots op ons plein !

De Breakout Run vindt dit jaar weer plaats op 4 en 5 juni. Om met name de jeugd een voorproefje te geven kunnen zij op de braderie al een beetje oefenen en zien of ze dit jaar ook mee gaan doen. (Vorig jaar deden al honderden kinderen mee en stond half Schaijk te kijken !) Maar nog mooier is dat ze een inschrijving kunnen winnen ! Je moet dan wel een parcours vol hooibalen, autobanden, legernetten, touwen en zandzakken overwinnen in een snelle tijd !

Iedereen kan zich inschrijven die dag: Dit geldt voor de Boefjes (6 t/m 11 jaar), Young Gangsters (12 t/m 15 jaar) en de volwassenen.

bor


Flinke Zangert

Robert Sand komt ook twee keer optreden. Lekkere luchtige muziek en mooie covers voor een dag vol gezelligheid !

Robert Sand

Culinaire puur Schaijkse catering en live cooking op het plein!

We gaan met live cooking weer lekkere en betaalbare gerechtjes serveren en ook de consumpties zullen weer voor dezelfde schappelijke prijs verkocht worden als vorig jaar. De koks staan op een kleine verhoging, zodat het goed zichtbaar is wat er voor jullie gemaakt wordt. Er komt weer een mooie aparte auto met ingebouwde koffiemachine te staan, met een ervaren barista, voor het lekkerste kopje koffie. Verder hebben we als eye catcher een heuze champagnebar, waar we champagne en een aantal cocktails serveren op basis van champagne.

koffie


Grootse show midden op het plein

Twee keer gaan we een mooie gave show neerzetten waar door vele Schaijkse bedrijven aan wordt bijgedragen, zowel voor als achter de schermen. We houden het thema nog even geheim, maar het belooft weer een mooie show te worden die je niet wilt missen !

poster

 

Dat wordt weer smullen !
De menukaart voor het SeW plein is vastgesteld: Voor de super vriendelijke prijs van 2 euro per stuk hebben we heerlijke hapjes voor jullie op 17 april. Neem ze alle vier en je hebt een heerlijke tapas lunch. Natuurlijk hebben we er ook iets lekkers te drinken bij.

- Broodje Black Angus burger met smokey BBQ saus`
- Lamsburger met Tzatzikisaus
- Broodje Pulled chicken met tomatensalsa en whiskeysaus
- Gambaspiezen met knoflooksaus


spies

Laat dat maar over aan de deelnemende Schaijkse horecaondernemers !We gaan voor een feestje; de band FRAGMENT is geboekt

Fragment boeken is verrassend en spectaculair. Een drieman formatie die fungeert als een goede Engels-Nederlandse band. Deze drie mannen zijn een ware hit op vele feesttenten, festivals, kermissen en kroegen. Wat deze band uniek maakt? Dat is zeker de humor en de interactie het publiek. Doordat zij niet werken met een set lijst, hebben zij een groot improvisatie gehalte. Jij vraagt en zij spelen. Combineer dit met een flinke bulk aan energie leuke covers in een Fragment-jasje en je hebt de ideale band voor uw evenement. Ga klaar staan en geniet van het leukste en energiekste optreden wat je ooit zal zien. Laat je verrassen door het entertainment-gehalte van Fragment. De band bestaat uit 2 Engels mannen en een Nederlander.

fragment-persfoto-2015

Ze stonden op de Zwarte Cross en waren de huisband van 3FM: . We doen 1 show minder dit jaar, zodat er genoeg tijd is voor een mooi feestje samen met deze top-band. Bekijk hier nog meer foto's en video's van Fragmentvideo's van Fragment.
 • Deelnemers
  Automobielbedrijf v Zummeren B.V.
 • BreakOut Run
 • Bruna
 • Café-feesterij de Potter 
 • Café-restaurant "Nieuw Schaijk" 
 • Schaijk Car Event
 • De Kriekeput
 • Eetcafe De Notaris 
 • FF Factum Firmitas
 • 5A Kindercoach - Helma van de Rakt
 • HWC Uitzendorganisatie
 • Karin Aarts Trends 
 • Magnifiek 
 • Manders Mode
 • Manders Optiek - Juwelier 
 • Natuurbegraafplaats de Maashorst 
 • Olijf
 • Rabobank
 • Schoppema Marskramer 
 • Sisters stoffen & fournituren 
 • Smaak Catering en Events
 • Snufenshoe
 • Snufenshoe Kids
 • Time 4 Gifts 
 • Toonen Catering
 • Travel XL Schaijk 
 • Trends 'n Classics Catering 
 • Van Kraaij Keurslagerij
 • Eurotrade Van Orsouw
 • Welterusten Slaap & Kinderwinkel 
 • Witgoedspecialist HAKU

 

   • Zij worden ondersteund door

    Albers Consultancy / Webdesign
    Centrumplan Schaijk / Movement Real Estate BV
    Elke Dag Bij
    GriffioenMedia
    Markoen
    Peters van Gemert
    Kapsalon Ploegmakers
    Bella Bellezza

 • Samenwerkers
  Manders Keukens (Het eerste bedrijf dat wil ondersteunen heeft zelf al toegezegd)
  Bouwbedrijf van Dinther
 • Kraanverhuur van Griensven
  MultiSound
  VanGaal BV
 • Daan van der Heijden Visual Inspirations
  Verstegen Planten
  Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling
  Gerard Faassen
  Van Leuken Zand en Grinthandel

  Programma
  Er komt weer een fantastische show waarin veel van deze bedrijven zich gaan presenteren. Deze show gaan we 2 keer opvoeren. Daarnaast is het expo gedeelte dit jaar sterk uitgebreid, zodat de deelnemers zich ook individueel goed kunnen presenteren. Bij sommigen deelnemer skun je zelfs direct zaken doen! Er is ook dans en muziek en daar starten we op tijd mee zodat het nog een mooi feestje kan worden op het plein. Op 17 april ben je welkom vanaf 11:00 uur !

  12823363 334513196673022 6195841491132871249 o

  Media
  Deze pagina is het centrum voor alle informatie over het SchaijkEenWerelddorp Plein, maar als er nieuws is publiceren we dat ook op onze Facebook pagina.

  Loterij
  Er komt ook weer iets van een loterij, maar hoe en wat houden we nog even geheim. Hou de site(s) en lokale media goed in de gaten! Wat kun je dan winnen? SeW cadeaubonnen die je (alleen) bij de SchaijkeenWerelddorp deelnemers kunt inleveren. Zou houden we de inkomsten in Schaijk en kun jij lekker gaan eten bij een horecaondernemer of zelfs iets moois uitkiezen bij een van de vele winkels. Oh ja, je kunt ze die dag natuurlijk ook meteen inwisselen aan de bar !  :-)

Het was fantastisch!
Om alvast een indruk te krijgen kun je foto's (Bekijk het fotoverslag) en films terug kijken op de 2015 pagina ! Daar zie je hoe de show er ongeveer uitzag, hoe prachtig het weer was en hoe vol het plein. Daar gaan we in 2016 ook weer voor. Jij komt toch ook?

Waarom zetten we ons hiervoor in?
Schaijk een Werelddorp is opgezet en gefinancierd vanuit MKB-Schaijk, met als doel een platform neer te zetten van de Schaijkse mensen voor de Schaijkse mensen, bedrijven en bezoekers. Door diverse werkgroepen op te zetten worden alle onderdelen uit de Schaijkse gemeenschap betrokken bij 'het merk' Schaijk en worden zij in staat gesteld met elkaar informatie te delen over wat er speelt in Schaijk. 
 
Deze website schaijkeenwerelddorp.nl speelt hierbij een centrale rol, maar het zijn vooral de evenementen waarmee we Schaijk goed op de kaart zetten voor de Schaijkenaren, de omgeving en de gasten die Schaijk (Speciaal voor die evenementen) bezoeken. Denk hierbij aan eigen evenementen als de Glow & Snow Run en dit Schaijk een Werelddorp plein tijdens de Schaijkse Braderie. Ook de samenwerking met andere evenementen en verenigingen is van groot belang, want ook die activiteiten dragen bij aan het beeld dat men krijgt in/van Schaijk. 
 
Er zijn ook evenementen en acties speciaal gericht op de eigen bevolking. Denk hierbij aan een negen-tal puur Schaijkse rubrieken op de site: van de Schoikse mensen, over Schoikse mensen, voor Schoikse mensen. Ook is de SOK nieuw leven ingeblazen: de Schoikse Ollingjoar Kwis telt niet minder dan 54 deelnemende teams, waardoor zo'n 500 mensen 'leren' over het Schaijk van vroeger, vandaag en morgen.
 
Het begin is gemaakt en de plannen zijn groots. Het merk 'Schaijk' moet sterk neergezet worden, ook met het oog op een mogelijke herindeling in de toekomst. We willen op den duur nog meer naar buiten treden om (potentiele) bezoekers te wijzen op al het moois in Schaijk en omgeving en de evenementen die hier te beleven zijn.

Banner SeW Logo 600x207
 
Het nieuwste evenement is dit eigen Schaijk een Werelddorp plein tijdens Braderie Festival Schaijk op 17 april, waarbij we na een succesvolle start vorig jaar nu nog grootser gaan bijdragen aan de Moeslandse Braderie. 38 Enthousiaste ondernemers werken samen met diverse verenigingen om een mooie show en unieke beleving neer te zetten: Schaijkse trots, Schaijkse show, Schaijkse hapjes bij elkaar op 1 mooi vol plein: niet om direct omzet te scoren, maar om samen te laten zien wat Schaijk te bieden heeft. Als we een positief beeld neerzetten zullen de mensen in de week/maand/jaar na de Braderie vanzelf terug komen om hun boodschappen in Schaijk te doen.
 
Het doel is om een goed event neer te zetten wat een goede start is om uit te breiden naar een groter (tweedaags) evenement tijdens het Braderie-weekend waarbij nog meer verenigingen en met name ook bedrijven betrokken zullen worden, zodat expo, vertier, proeverij, show en plezier nog mooier tot uiting kunnen komen!

Partners
Dit plein is natuurlijk alleen maar mogelijk door de goede samenwerking met Braderie Festival Schaijk, een activiteit van Stichting Carnaval de Moeslanden uit Schaijk ! Ga hier naar de informatie over Braderie Festival Schaijk


OrgineelMoeskop

SNEU: Jaren '80 games in de Werkplaets

Tussen de Grote Moeslandse Carnavals Optocht en de Braderie met SchaijkEenWerelddorp plein zit in ieder geval de Game avond van SNEU (Schaijkse Nerds Eenmalig United)> Kom je ook dat HubbaBubba / dropmatten / schuimblokken gevoel herleven tijdens het spelen van die mooie jaren 80 games?

Klik op de link hier en dan vervolgens op 'Alle berichten weergeven' > Dan weet je alles en kun je de zolder op: op zoek naar die games van toen ! Iedereen is welkom (onder de 18 alleen onder begeleiding van een volwassene). Gratis entree voor iedereen die een handheld of gameconsole meeneemt (Meld je aan via een PB). Voor de rest een vrije gift voor Stichting Kansarmen Roemenie. PRESS TO START

https://www.facebook.com/events/249506332163152/

SNEU InviteWhatsApp

Arno van den Akker

Naam: Arno v.d. Akker

Naam bedrijf: v.d. Akker Metaal b.v.

Adres bedrijf: Ketelmeer 31    5347 JX OSS

Site: www.akkermetaal.nl


Omschrijving gezin:                        

Ik ben al bijna 25 jaar getrouwd met Monique en ik ben trots op mijn dochters Amber en Pleun. Ons bedrijf is 10 jaar geleden naar Oss verhuisd, maar wij wonen heerlijk aan het Arkenschot in Schaijk.

Wie ben jij als ondernemer?   

Op mijn 21e ben ik thuis in het bedrijf van mijn ouders gaan werken. 9 jaar later heb ik de zaak overgenomen en hebben we de bedrijfshal flink uitgebreid. Weer een paar jaar later bleek de locatie toch te klein voor de toekomstplannen en zijn we verhuisd naar industrieterrein de Geer in Oss. Daar hebben we een productieomgeving van ruim 5.000 m2, waar ik met de inzet van moderne machines de productiecapaciteit heb verdrievoudigd ten opzicht van de Schaijkse situatie.

Sinds die 10 jaar dat we nu in Oss zitten heb ik deze lijn vastgehouden: het team is nagenoeg gelijk gebleven met zo’n 15 man personeel, maar de productiecapaciteit gaat nog steeds verder omhoog. Ik ben steeds op zoek naar de juiste combinatie van machines, die passen bij de opdrachten die we krijgen en de richting waarheen ik wil groeien. De meest recente grote investering is de aanschaf van een lasrobot die maar liefst 600M2 beslaat. We zijn het tweede bedrijf in Nederland dat over een dergelijk machine beschikt. Een en ander moet natuurlijk wel goed aangestuurd worden door ons kundige personeel.  Met ons team (waarvan het gros al ruim 15 jaar in dienst is) kunnen we de mooiste en meest complexe projecten aan.

Mijn doel voor ons bedrijf is samen te vatten als ‘Perfectie in Uitvoering’ (van bouwtekening tot oplevering.) Samen met onze zeer hoge leverbetrouwbaarheid zorgt dit voor tevreden klanten waar we al lang mee samenwerken.

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?

Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt: betrouwbaar en integer.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?

Ik kan niet kiezen. We leveren drie soorten producten:

- We produceren en monteren staalconstructies voor bedrijfspanden, kantoren, scholen et cetera die we compleet gemonteerd opleveren.

- Daarnaast leveren we veel ‘speciale projecten’ zoals een uitkijktoren, een voetgangersbrug, een reclamemast en dat soort zaken.

- Tevens leveren we steeds meer onderdelen voor de eindproducten van andere producenten. Denk hierbij aan frames voor luchtbehandelingskasten, onderdelen voor vrachtauto’s,  stalen onderdelen t.b.v. units en plaatwerk onderdelen etc. Deze laatste groep zal in de toekomst een steeds prominentere rol innemen in ons bedrijf.

Ik ben trots op ons team dat deze diversiteit aan producten maakt.  Je kunt op onze website mooi zien hoe divers ons leveringsprogramma is: www.akkermetaal.nl

DSC03017 - kopie

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?

Wij hebben de afgelopen jaren ons bedrijf klaar gemaakt voor de toekomst. Er is ontzettend veel geïnvesteerd in nieuwe machines. Met de lasrobot hebben we nu weer een belangrijke mijlpaal gehaald, maar het automatiseren van onze productie is een continue proces. Dit automatiseren is belangrijk om ons doel - om meer als toeleverancier te functioneren - te ondersteunen. Dit betekent natuurlijk ook dat we continue blijven investeren in ons vakkundige personeel.

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Ook al zit mijn bedrijf in Oss, wij wonen met ons gezin in Schaijk; ook voor mijn kinderen moet er straks nog een mooi Schaijk zijn: Daarom zet ik me in voor het platform Schaijk een Werelddorp. Als alle bedrijven dat zouden doen en de gemeenschap zet zich ook in, gaan we als dorp een mooie toekomst tegemoet.

Met het nieuwe centrumplan in wording liggen er mijn inziens volop kansen voor de Schaijkse ondernemers.  ik zou zeggen, pak die kansen en zorg ervoor dat Schaijk een “Wereld-dorp”blijft.

DSC03010 - kopie


Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

Ik nodig iedereen uit om naar ons toekomst beeld te komen kijken: Op Zaterdag 25 maart houden we een open dag van 10:00 tot 16:00 uur. Iedereen is dan van harte welkom om die nieuwste machines in actie te zien. Je krijgt dan een mooi beeld hoe wij van ontwerp tot eindproduct onze kwaliteit leveren.

Advertentie Zaterdags

AkkerMetaal O-Pandfotos 3

Minder carnaval?

Omroep Brabant had een onderzoek gedaan onder carnavalsvierders en daarin kwam naar voren dat het steeds meer een jongerenfeest is en dat de tradities verdwijnen.  Met name de carnavalsmis, een askruisje halen en het haringhappen laten beiden groepen, de jongeren en de ouderen, voor wat het is. Ik durf hier wel te stellen dat dit ook in Moesland het geval is. Dat laatste dan hé…

Hier in huize Derks is het na oud en nieuw carnaval wat de klok slaat. Pakjes worden genaaid, stad en land wordt er afgelopen om accessoires te kopen er wordt geplakt (uiteraard) en het internet wordt afgespeurd voor de laatste dingetjes. Logotjes worden gemaakt en gedrukt. Super leuk om te doen en ik ben altijd blij als het carnavalszaterdag is om ‘mun pekske’ aan te mogen doen. Verder doen we als Klore Kwats nog steeds mee bij de wagens, ook al wordt het ieder jaar moeilijker om een wagentje te maken. Wat dat betreft kan ik me wel in dat onderzoek vinden. Tijd voor de jongeren om prachtige praalwagens te gaan maken.

Het aantal wagens bij de grote optocht op Moesmoandag is iets aan het dalen. Nou zegt dat niet zo heel veel, het aantal deelnemers blijft over het algemeen wel gelijk. Clubs fuseren of gaan in plaats van een wagen, besluiten ze om met de loopgroepen mee te doen.  Loopgroepen hebben we op dit moment 31 en 8 individuelen. En dan nog 16 wagens, dan mag je als Schaijk weer trots zijn op wat er weer neergezet wordt dit jaar.

Feit is dat carnaval, en dan met name de optocht, toch de activiteit is waar het meest naar wordt uitgekeken. Dat geldt ook voor mij. Dagelijks, wat zeg ik, een paar keer per uur, kijk ik op de weerapp. Nou eigenlijk meerdere weerapps. De app die wat mij betreft het beste weer voorspelt heeft gelijk. En dat verschilt per dag.

Het zal toch zeker niet dat we hetzelfde weer als vorig jaar krijgen. Regen en nog eens regen. Dat zou wel heel erg balen zijn. Want eerlijk is eerlijk, we willen toch met zijn allen onze creatie tonen aan de duizenden mensen die langs de kant van de optocht staan. En met regen staan er toch wel wat minder. En de sfeer is dan ook beduidend minder.

Maar goed, zoals mijn vrouw altijd zegt, het duurt nog lang voor dat het Moesmoandag is. Naar mijn idee altijd te lang…

Of het carnaval in het Moesland minder wordt? Tjsa, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het uitgaan zal niet veel minder worden. De Moeslander heeft dit jaar zelfs meer keus dan ooit om uit te gaan. De Raaf heeft een volledig programma, Noorderlicht heeft een tjokvol programma, De Potter heeft zijn tenten weer opgezet bij de Phoenix en de spiegeltent is herrezen aan het terrein van de Jozefschool. Dus wat dat betreft heeft Schaijk met de carnaval keuze genoeg om ergens wat te gaan drinken.

De jeugd heeft een tijdje terug kunnen proeven aan het wagen bouwen in Schaijk. De jeugd werd met de ‘bouwbus’ naar verschillende bouwlocaties gebracht en konden vragen stellen aan de bouwers.

De kinderen kregen ook ‘echte’ juryrapporten mee om punten te geven aan de clubs. Volgens hen zou het gaan tussen Schon Gekwakt en Goei Geknoei. Spannend dus.

Een heel goed initiatief wat volgend seizoen zeker navolging krijgt.

Als jij ook denkt te weten wie de optocht bij de wagens gaat winnen, vul dan even de prijsvraag in: http://www.deoptocht.nl/prijsvraag

Zo. Het is weer mooi geweest. Klaar maken voor de carnaval.

Ik wens jullie allemaal fijne carnavalsdagen en geniet ervan, hoe oud of jong je ook bent!

Houdoe!
René Derks


IMG 2574

Vragen SOK 3.0 - Februari 2017

Beste deelnemers,

 

Na een bijzondere editie in januari en met Carnaval in aantocht gaan we rap door naar Ronde 5.
Om dat juist de Carnaval er tussen zit en we wat later van start zijn gegaan krijgen jullie deze keer iets meer tijd.
Doe je best en bedenk; het is zo weer zaterdag 4 maart 23.59 uur!!

 

RUBRIEK SCHAIJK
Geen Schoikse Kwis zonder vragen over Schaijk zelf natuurlijk.
In deze rubriek komt alles voorbij, van vroeger tot nu, van oud-bewoners tot hele jonge en natuurlijk ook een klein beetje van onze omgeving.
Hier een greep uit deze Schoikse rubriek.

 

Vraag 1.
Recordpoging touwtrekken, protest tegen bejaardenwoningen, AH Schaijk steunt verenigingen.
Maar welke gebeurtenis maakt dit rijtje compleet?

 

Vraag 2.
Ik sta op Blaaskapel de Rogbloazers, met mijn rug naar de Graauw. Vervolgens maak ik de volgende stappen: kwartslag rechts, 2 tegels vooruit. Kwartslag links, 1 tegel vooruit. Kwartslag rechts, 3 tegels vooruit. Kwartslag rechts, 1 tegel vooruit. Kwartslag links, 2 tegels vooruit. Kwartslag links, 4 tegels vooruit. Kwartslag links, 3 tegels vooruit. Kwartslag links, 1 tegel vooruit. Kwartslag rechts, 3 tegels vooruit. Kwartslag links, 2 tegels vooruit. Kwartslag rechts, 2 tegels vooruit.
Op welke tegel sta ik?

 

Vraag 3.
Welk object wordt hier door deze bedrijven gesponsord?

5-3

 

Vraag 4.
Wat staat hier in braille en waar hangt deze?

5-4

 

Vraag 5.
Het is weer zover; fototijd à la Jan van Ballegoy! 
Voor het verzinnen van alle vragen moeten onze partners ons soms even missen; wij gunnen hen wat extra gezelschap.
Zoek tijdens de Carnaval minstens 3 van de 5 partners van de SOK-organisatie op en ga met hen op de foto, 4 mag, nummer 5 is onmogelijk want die zit in het buitenland. Iedere gescoorde partner is een punt. De foto's kun je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

RUBRIEK SCHAIJK EN OMGEVING
Schaijk is natuurlijk een prachtig dorp, maar ook om ons heen gebeurt van alles.
Heb je een beetje in ons mooie Brabant rondgereisd en de lokale en regionale nieuwsgaring gevolgd  dan moeten de volgende vragen te doen zijn.

 

Vraag 6.
Muziek en hout, dat is voor één van onze vragenstellers dè gouden combinatie.
Waar vinden we deze drummer?

5-6

 

Vraag 7.
Uiteraard begint elke goede sessie van reflecteren op het leven met een periode van ritmische muzikale geluiden die je tot op het bot doordringen.
Aan welke gelegenheid refereert dit stukje tekst?

 

Vraag 8.
We zijn trots op ons eigen Schaijk, maar hoe groot is Schaijk eigenlijk? 
Bereken in procenten de oppervlakte van Schaijk  t.o.v. de wereld; dit inclusief water.

 

Vraag 9.
Welk bedrijf, met een duidelijke link naar Schaijk mag zich met trots Royal Warrant Holder noemen?
Op welk paginanummer in het paarse boekje vind je dit bedrijf?

 

Vraag 10.
Wie zijn deze oudjes en waar kunnen we ze vinden?

5-10 

 

RUBRIEK DE WERELD
Schaijk een werelddorp, maar ook Schaijk een dorp in de wereld. Er gebeurt van alles om ons heen , leuke, maar vooral ook heel veel bijzondere en opzienbarende dingen. Een bron van inspiratie voor de SOK2.0.

 

Vraag 11.
Waar wijst An Holt naartoe?

 

Vraag 12.
In welke plaats is de originele foto van deze mensen genomen?

5-12

 

Vraag 13.
In 1978 opende een horecaketen haar eerste restaurant in België.
Tegenover welk markant gebouw is deze vestiging nog steeds gesitueerd?

 

Vraag 14.
Zijn het er vijf of zijn het er zeven? Ooit was het er maar één.
Wat is de naam van dit geheel?

 

Vraag 15.
Op het plaatje staat een klein roeibootje.
Waar zou deze in de tegenwoordige tijd aanleggen?

5-15

 

RUBRIEK KUNST EN CULTUUR
Onder kunst wordt verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen en cultuur is alles wat door mensen wordt voortgebracht.  Denk aan: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. Kortom een onuitputtelijke bron van vragen: doe je best!

 

Vraag 16.
De diepe basstem van Andrey werd ondersteunt door de heldere klanken van de piano.
Wie, waar en wanneer zorgden o.a. deze twee mensen voor een concert?

5-16

 

Vraag 17.
Het hele dorp in één grote optocht, elkaar vasthoudend, carnaval vierend, met aan de top van het feestgedruis: de prins als middelpunt en hoogst bereikbare ambt in het Moesland.
Op welke dag en voor welke gelegenheid zijn deze woorden van toepassing?

 

Vraag 18.
Raad de plaat.
Welke albumhoes zie je hier?

5-18

 

Vraag 19.
Wat hoort een broer voor zijn zus te doen volgens Frank?

 

Vraag 20.
Steek je hand in de mond en als je liegt wordt die afgebeten.
Hij deed het en A. Ruston schrok zich een hoedje. Gelukkig was het maar een grap.
Waar kun je deze ‘leugendetector’ vinden en hoe heet die?

 

RUBRIEK VAN ALLERLEI
De mooiste rubriek van allemaal;  als we het echt niet meer direct weten te plaatsen kunnen we het altijd hieronder kwijt.  Een beetje van de hak op de tak weliswaar maar toch vast wel weer ergens een rode draad te ontdekken. Daarom: doe je best!

 

Vraag 21.
Op de mail ontvangen jullie binnen enkele dagen een geluidsdocumentje.
Welk geluid hoor je?  Wees zo specifiek mogelijk.

 

Vraag 22.
Wat zie je op deze foto?

5-22

 

Vraag 23.
Nee, ik lust ze niet riep vader na moeder.
Welk merk bedoelen we hier?

 

Vraag 24.
Gebruik alleen de bovenste regel van je keyboard (Q-P). Wat is dan het langste officiële woord dat je kunt maken?
De letters mogen zo vaak gebruikt worden als je maar wil.
Degenen met het langste woord krijgen hun punt.

 

Vraag 25.
En als hekkensluiter weer eens een cryptogrammetje:
Op die grond is tenminste iets te verdienen (plaatsnaam van in totaal 10 letters).

 

RUBRIEK ‘EN NU EEN WOORD VAN DE SPONSOR’
De titel zegt genoeg, met dank aan onze sponsors.
Hierbij nog een bonusvraag van één van de sponsors:

Bij de Bouwklus staat op de toonbank een grote pot spijkers voor jullie klaar.
Hoeveel spijkers vind je in deze pot?
We hanteren een foutmarge van 5%. Val je hier binnen met je antwoord, verdien je 1 punt. 

 

SUCCES!!! 

 

Gebruik alleen het antwoordformulier in het link-kader rechtboven op de SOK pagina!
Waarschijnijk komt er weer te staan dat je het antwoordformulier gebruikt van een eerdere maand; .... gewoon negeren.

Antwoorden SOK 3.0 - Januari 2017

Beste deelnemers,

Dit was oprecht een bijzondere maand, eens te meer zijn we er op gewezen dat lief en leed erg dicht bij elkaar liggen. Als organisatie zijn we blij dat we iets hebben kunnen betekenen bij het afscheid van Toon van Rooij en in zijn nagedachtenis zullen we proberen de SOK voldoende uitdagend te houden.

En juist daarom gaan we snel door met de antwoorden van Ronde 4, want aangezien alle teams weer hun antwoorden hebben ingeleverd weten we dat jullie daar op zitten te wachten.

Bij deze dus:

 

RUBRIEK SCHAIJK
Geen Schoikse Kwis zonder vragen over Schaijk zelf natuurlijk.
In deze rubriek komt alles voorbij, van vroeger tot nu, van oud-bewoners tot hele jonge en natuurlijk ook een klein beetje van onze omgeving.
Hier een greep uit deze Schoikse rubriek.

Vraag 1.
In welk jaar vond (voor het laatst) de expo plaats achter de Donk, oftewel achter de Bruinsteeg?

Dat is echt alweer een hele tijd terug, de laaatste was in 1976; sommige van de deelnemers weten zelfs niet eens dat het ooit geweest is.

 

Vraag 2.
Wat zijn de namen van deze modellen uit een Schaijkse modeshow in de jaren '90?

Misschien ondertussen wel al wat ouder, maar nog steeds topmodellen: Dominique Griffioen (van der Heijden), Leo Boeijen en Roy van Boekel.

 

Vraag 3.
Wie o wie is de stoeipoes op deze foto en in welk jaar is hij genomen?

Deze stoeipoes uit 2006 is Manuela van Amstel (van der Pas), miauw!

 

Vraag 4.
Welk gerechtje is altijd onderdeel van de toetjesparade XXL?

Hier waren we toch echt op zoek naar het gerecht spekkoek en niet naar de afzonderlijk ingrediënten.

 

Vraag 5.
Welke voormalig Schaijkenaar zie je hier?

Ondanks alle bewerkingen bleek Aat Dirks toch iets te herkenbaar voor jullie: allemaal goed!

 

RUBRIEK SCHAIJK EN OMGEVING
Schaijk is natuurlijk een prachtig dorp, maar ook om ons heen gebeurt van alles.
Heb je een beetje in ons mooie Brabant rondgereisd en de lokale en regionale nieuwsgaring gevolgd dan moeten de volgende vragen te doen zijn.

Vraag 6.
Bijna 6500 kilometer verwijderd van Schaijk ligt een dorpje bij een meer in de Verenigde Staten.
In 1857 strijkt hier een dorpsgenoot neer.
Hoe oud is hij geworden?

Een hele speurtocht naar Jacob Bloemers die inderdaad daar 73 is geworden.

 

Vraag 7.
Jassen aan en er op uit!
Wij willen graag een foto van het hele object; deze kan je, onder vermelding van jullie teamnaam, sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Aangezien we hetzelfde object al 2x in voorgaande vragen hadden gebruikt leek het ons wel te doen. Maar het bleek toch te lastig om dit bord te vinden bij het nieuwe speeltoestel in Herperduin.

 

Vraag 8.
Problemen op de mooiste plekjes van de wereld? Dan bellen we deze blondine die er vast iets op weet te zeggen.
Wie is deze (voormalig) Schaijkse en waar werkt ze?

Het blijft toch altijd leuk Schaijkenaren op TV te zien, dit was natuurlijk Hanita van der Meer die bij de reisorganisatie Thomas Cook werkt.

 

Vraag 9.
Een strenge, maar rechtvaardige blik, maar wat zoeken wij hier?

De rechtvaardige blik was van Jigoro Kano, symbool en ontwikkelaar van: judo, de zachte weg.
Maar waar we naar op zoek waren in het kader van Schaijk en Omgeving was niet wie maar wat: judoschool Kaihatsu in Oss waar dit plaatje het logo van is.

 

Vraag 10.
Afval moeten we steeds strenger scheiden.
Als dit geruimd zou moeten worden onder welke groep valt dit dan en waarom?

Een lastige vraag inderdaad, maar waar het om ging was dat dit een keramisch kunstwerk is en dus geen glas of plastic.
Mocht je het dus weg willen gooien, moet het bij het restafval of zelfs sloopafval.

 

RUBRIEK DE WERELD
Schaijk een werelddorp, maar ook Schaijk een dorp in de wereld. Er gebeurt van alles om ons heen , leuke, maar vooral ook heel veel bijzondere en opzienbarende dingen. Een bron van inspiratie voor de SOK.

Vraag 11.
Hij is helemaal niet zo bijzonder want o.a. in de Denderstreek, in Tunis en in Zweden hebben ze er ook één.
Wat hebben ze allemaal en waar is de oudste?

Dit bleek ook een lastige maar het is een feit dat al deze plaatsen, evenals Brussel, een "manneke pis", een standbeeld met een openbaar plasmoment, hebben staan; de oudste staat in Tunis.

 

Vraag 12.
Zoals bij zo veel succesvolle ondernemingen is er ook in deze garage een goedlopend bedrijf gestart.
Welk bedrijf bedoelen we?

industrieel erfgoed deze garage waar Hewlett en Packard oftewel de grondleggers van HP zijn begonnen.

 

Vraag 13.

Toepasselijk voor vraag 13, maar wat heeft 'XVII' met 'pech' te maken?

Het getal 17 werd in het Latijn geschreven als XVII en met die lettercombinatie kun je ook het woord VIXI schrijven.
VIXI betekent: ik heb geleefd, oftewel ik ben dood. Daarom denkt men in Italië dat dit getal ongeluk brengt.

 

Vraag 14.
De oudste zoon van de hofleverancier voor het Huis van Oranje kreeg al als 30-er patent op zijn uitvinding.
Bij een concert van Hector was er voor de eerste keer in het openbaar van te genieten.
Over welke uitvinding van wie gaat dit?

Nog een paar weekjes en dan kunnen jullie weer genieten van de sound van de saxofoon van Adolphe Sax in de Moeslandse straten.

 

Vraag 15.
Wat is de naam van dit museum?

Ietwat luguber de entree van het Museo Creature Della Notte Vampiri e Licantropi in San Marino.

 

RUBRIEK SPORT
Een rubriek Sport mag natuurlijk niet ontbreken in de SOK. Want sport en dan met name de rijke historie er omheen is een geweldige bron van vragen.
Hieronder een greep uit deze categorie.

Vraag 16.
Natuurlijk herken je deze sportieve Schaijkse 'jongeren'.
Wie zijn het en van welke sportvereniging waren ze, wie was de shirtsponsor en onder wiens leiding stond de medische staf?

Dit waren Frans Zwaans (niet Appie dus), Hans Vos en Harrie Bens
Ze waren van FC den Dries, met als shirtsponsor: tweewielerbedrijf Cor Schoppema en de medische staf stond o.l.v. Jan de Leur.

 

Vraag 17.
Deze Brit werd zo'n 35 jaar geleden geheel onverwachts Europees kampioen.
En dat alleen omdat hij een beetje had geknoeid met zijn nopjes.
Wie zoeken we?

De Brit die we zochten was de tafeltennisspeler John Hilton die zomaar ineens kampioen werd.
Later bleek dus waarom.

 

Vraag 18.
In welk jaar vond deze wedstrijd plaats? En wat was er het meest opmerkelijk aan?

Nederlandse voetbalhistorie uit 2004 met daarin misschien wel de meest besproken wissel van Dick Advocaat die Arjan Robben er uit haalde.

 

Vraag 19.
41 Ingeschrevenen deden mee en het was een schot in de roos: de punten werden in vijfvoud bijgeschreven.
Wie eindigden bij welke 'strijd' op de laagste plaats?

De 'strijd' waar we naar op zoek waren was de Rabobank Clubkas Camapgne 2016 waar 't Waeleland en Kunst Adelt op de laatste plaats eindigden met beide 28 stemmen.

 

Vraag 20.
In welk jaar ging Wim, met Désiré achter zich, voor in de Hoogmis?

Appeltje - eitje: in 1953 ging Wim van Est Désiré Keteleer voor in de Ronde van Vlaanderen, ofwel de Hoogmis.

 

RUBRIEK VAN ALLERLEI
De mooiste rubriek van allemaal; als we het echt niet meer direct weten te plaatsen kunnen we het altijd hieronder kwijt.
Een beetje van de hak op de tak weliswaar maar toch vast wel weer ergens een rode draad te ontdekken.
Daarom: doe je best!

Vraag 21.

Bedenk een (nieuwe) ludieke vraag en bijbehorend antwoord bij deze cartoon.
Deze kan je, onder vermelding van jullie teamnaam, sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Een glimlach is een punt waard!!

Jullie zijn bijzonder creatief geweest, sommige zelfs met complete ingevulde tekstbalonnen, waarvan hieronder een paar voorbeelden. We hebben volop geglimlacht!

21 - geurts 21 - halverwege 21 - Hoekrunners 

21 - joopenaddi 21 - kwistutnie   

 

Vraag 22.
De eerste versie van John's uitvinding was groen, maar is nu al jaren bruin.
Wat bedoelen we hier?

Ook hier een weggevertje, dit ging natuurlijk om de uitvinding Coca-Cola.

 

Vraag 23.
Welke jongens zouden het wel leuk vinden met Caroline in hun kamer?

De jongens, the boys, die Caroline bezongen waren The Beach Boys.

 

RUBRIEK HERSENKRAKER
Voor de echte bollebozen onder jullie een speciale rubriek. Vragen die je nu eens niet op kunt zoeken maar moet beredeneren, uit moet rekenen of gewoon in één keer moet zien.
Hieronder nog 2 vragen uit deze categorie.

 

Vraag 24.
Welke plaats zoeken we bij het vraagteken?

Deze had ook wel bij Schaijk en Omgeving gepast want we zochten hier natuurlijk het plaatsje Balgoy/ Balgoij, aan de overkant van de Maas.

 

Vraag 25.
En welke plaats zoeken we hier bij het vraagteken?

Uren heeft ie zitten tekenen, onze Bas, om de spoorlijnen vanuit het Centraal Station in Florence zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.
Helaas bleek dit wel een heel lastige opgave.

 

EN NOG EEN BONUSVRAAG VAN DE SPONSOR:
De titel zegt genoeg, met dank aan onze sponsors, hierbij nog een bonusvraag van één van de sponsors:

Locatie: Gall & Gall

Wilma heeft voor jullie allemaal een drankje klaar staan achter de toonbank.
Dit drankje mogen jullie daar per team één keer ter plekke gaan proeven.
Als je raadt welk drankje het is heb je een bonuspunt verdiend!!

Ook dit bleek toch een stuk lastiger als gedacht.
Het drankje dat Wilma jullie voorzette was witte rum, wel grappig dat juist witte gei't dit als één van de weinige teams goed had.

 

Dit waren de antwoorden van Ronde 4; hoe hebben jullie het gedaan?

Over een paar dagen volgt de uitslag en nieuwe tussenstand.

 

Commercieel medewerker binnendienst (16 uur)

Opleidingsniveau MBO+/HBO

De functie
Als commercieel medewerker binnendienst ben je verantwoordelijk voor het verkooptraject van offerte aanvraag tot afhandeling van de order.
Elke aanvraag is anders en elke klant heeft andere wensen. Nee verkopen is geen optie.
Als medewerker van Time 4 Gifts is het belangrijk dat je weet van aanpakken en het niet erg vind om in de drukste periode van het jaar soms een stap extra te doen.
Een afwisselende en zeer uitdagende job!

Het takenpakket bestaat onder andere uit:
- Offerte- orderverwerking.
- Telefonisch contact met leveranciers.
- Telefonisch contact met klanten.
- Facturatie.
- Up to date houden van de producten op de website en social media.
- Orderverwerking, planning en contact met inpakcentrale voor de kerstpakketten.

Functie-eisen
- Minimaal afgeronde MBO-4 opleiding (voorkeur gaat uit naar administratief/commercieel /marketing/communicatie).
- Minimaal 1 jaar (relevante) werkervaring in een commerciële binnendienst functie.
- Je bent accuraat, gedreven en houdt van aanpakken.
- Zeer goede kennis van Excel en Word
- Het is een (dikke) pre als je kennis hebt van illustrator en/of photoshop.
- In het bezit van rijbewijs B.
- Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en ‪Engels‬, ‪Duits‬ is een pré.‬

De organisatie
Het leukste en meest hippe relatiegeschenkenbedrijf van Noord Brabant!
Time 4 Gifts is al ruim 8 jaar een betrouwbare en creatieve leverancier in relatiegeschenken, bedrijfskleding en kerstpakketten. Wij zijn jong en dynamisch.

Wij bieden
We bieden een werkomgeving die dynamisch is, waar eigen verantwoordelijkheid vanzelfsprekend is en waar plezier voorop staat. Een zelfstandige functie, waarbij we in nauw teamverband elkaar uitdagen en ondersteunen.

Meer informatie
Ben jij de persoon die we zoeken, reageer dan vandaag nog! Mocht je nog meer vragen hebben over de functie kun je altijd contact opnemen. Bel ons op of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-14345336. www.time4gifts.nl 

Het bouwbusje komt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een cliché, maar het begint nu toch echt wel te kriebelen. De pronkzittingen zitten erop. Met dit jaar twee echte uitschieters; Daan van der Heijden en Denise van Erp. Wat een talenten! Het lijkt me wel iets om Denise bij de Keienbijters in Helmond aan het werk te zien. Ze zou daar heel makkelijk mee komen met de toppers.

De carnavalskranten zijn bezorgd en ook dit jaar ziet deze er weer goed uit. Een dikke pil om lekker na te mijmeren over afgelopen jaar en voorpret voor de aankomende carnaval.

De pakjes voor de carnaval worden gemaakt en het hele huis ademt ondertussen al carnaval uit.

En afgelopen donderdag op bouwbezoek geweest bij Goei Geknoei. Daar kwamen 100 kinderen  (groepen 1 en 2) van de Zeelandse basisschool de Vlasgaard op bouwbezoek in Reek. Een mooi initiatief om de jeugd warm te maken voor de bouw van carnavalswagens. Prachtig om die blije snoetjes te zien. Zowel van de kinderen als van de bouwers.

Ik hoor u denken; “Maar daar heeft Schaijk toch niets aan, als Zeelandse kinderen op bouwbezoek komen?”. Dat klopt. Vandaar dat Jeugdcarnaval Schaijk, samen met Stichting Carnaval de Moeslanden een bouwbezoek gepland heeft voor de Moeslandse jeugd tot en met 18 jaar.

Verzamelen bij Noorderlicht

Zaterdag 11 februari vanaf 14.00 uur gaat er een heuse bouwbus rond met kinderen die later ook prachtige wagens willen bouwen. Er worden maar liefst 4 clubs bezocht die volop bezig zijn met het bouwen van hun carnavalswagen. Ut Nauwt Nie, De Wulpse Hertjes (winnaars 2016), Schon Gekwakt en Goei Geknoei worden bezocht.

De jeugd kan daar vragen stellen aan de bouwers en mogen aan de hand van officiële jurylijsten bepalen wie volgens hun de eerste plaats gaat pakken op Moesmoandag tijdens de optocht.

Er wordt verzameld bij Noorderlicht (voormalig Shique) en je krijgt daar wat te drinken. De bouwbus rijdt voor iedereen op en neer. Er zal begeleiding zijn vanuit Jeugdcarnaval Schaijk en Stichting Carnaval de Moeslanden.

Opgeven kan tot en met vrijdag 10 februari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Niet vergeten! Het is echt super leuk voor de kinderen. Ouders ook trouwens, die kijken hun ogen uit! Die zijn ook van harte welkom om mee te gaan kijken.
Ik zie de inschrijvingen heel graag tegemoet.

Vernieuwde website

De site www.deoptocht.nl bestaat al sinds 2001 en is meerdere keren vernieuwd geweest. Maar nog nooit heeft de site zo’n grote metamorfose gehad als deze keer. Meer dan 1,5 jaar ben ik er mee bezig geweest. De meeste van jullie zien niet hoeveel tijd er in gaat zitten. Dat maakt ook helemaal niks uit, ik doe het graag en vind het gewoon kei leuk om te doen.
Langs deze weg wil ik dan ook iedereen bedanken voor de hele mooie reacties. Dat doet me echt goed!

De site is dan ook nooit af, iedere dag van het jaar wordt er wel iets bijgezet, aangepast of aangevuld. Mijn ‘to do-lijst’ bestaat uit twee A-4tjes met dingen waarvan ik denk; ‘Dat is leuk om er nog bij te zetten’.

Gelukkig krijg ik ook veel materiaal van mensen. Daar ben ik echt superblij mee. Het archief wordt dan nog completer. Zo heb ik nu ontzettend veel materiaal gekregen en daar ben ik volop mee bezig om dat een plaatsje in het archief te geven en om op de site te plaatsen.

Ik kan nog uren doorgaan met schrijven, maar dat doe ik niet. We gaan ons opmaken voor het bouwbezoek aan de grote bouwclubs met de jeugd. Dat is belangrijk! Dat is de toekomst van Schaijks carnaval.

Al kunnen we maar een paar kinderen met de passie van het wagenbouwen ‘besmetten’, dan zijn we op de goede weg. Want het is echt het mooiste virus wat er bestaat….het carnavalsvirus!

Houdoe!

René Derks

www.deoptocht.nl

Theo van de Ven: 2CV

Gemotoriseerde hobby's….,

We hebben er hier al enkele langs zien komen. En allemaal met hun eigen verhaal.

Mensen met een passie voor motoren en auto's kunnen daar vaak urenlang over vertellen.

Met passie en emotie, want het is vaak een rode draad in hun leven.

Ook voor Theo van der Ven.

En hij is dol op eendjes!!

Hieronder lees je zijn relaas;

Ik ben Theo van der Ven.

Ik ben geboren op 16 februari 1960 in de Pastoor van Haafstraat in Schaijk en ben daar ook opgegroeid.

Mijn ouders zijn Martien van der Ven en Marietje Arts.

Beiden oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige gemeente Ravenstein, zijn zij  in 1958 in Schaijk komen wonen.

Ik heb nog 2 oudere broers en een oudere zus.

Na mijn lagere school in Schaijk ben in naar de MAVO in Grave gegaan en daarna naar de MTS in Oss.

Daar heb ik bouwkunde gestudeerd. Na mijn schoolperiode ben ik bij Bouwbedrijf v Dinther gaan werken.

In 1984 ben ik getrouwd met Jacqueline Schriks uit Ravenstein en we zijn  in de Molenaarsstraat in Schaijk gaan wonen.

En na 3 jaar daar gewoond te hebben,  hebben we een huis gekocht in de Smidse in Schaijk daar waar ik nu nog woon.

Daar zijn ook onze zonen Thijs en Mark geboren.  In 2015 is mijn vrouw helaas overleden.


DSC 0008

Nu weten jullie een beetje wie ik ben en wil jullie dan iets over mijn hobby vertellen. Mijn hobby is nl eenden

en dan niet de levende gevleugelde eenden maar het Lelijke Eendje van het automerk Citroën.

Diegene die wel eens door de Smidse komen is misschien bij no 41 de beige Eend wel eens opgevallen.

Ik heb altijd een liefde gehad voor auto’s en dan vooral voor wat oudere auto’s en daarom ben ik een jaar of 15 geleden

op internet op zoek gegaan naar een betaalbare oldtimer, toen nog niet speciaal naar een Eend, maar wel een klein beetje.

Mijn eerste Eend kocht ik 2004. Dit was een rode uit 1987. Deze auto ben ik beetje voor beetje gaan opknappen maar tot

mijn grote verbazing zat er meer werk aan dan dat ik had verwacht en had er toen niet de tijd en kunde voor om

het allemaal zelf te doen, ik had tenslotte ook 2 opgroeiende kinderen. Deze Eend heb ik toen verkocht.

Maar na een paar maanden, het bloed kruipt waar het niet stromen kan, heb ik toch weer een Eend gekocht, deze keer een beige uit 1983

Deze was een stuk beter van kwaliteit. Deze Eend heb ik nu nog. Om meer mensen te leren kennen die ook in een Eend rijden ben ik

op internet gaan zoeken naar een club die ritten gaan rijden met de Eend.

DSC 0323

Ik ben toen lid geworden van de 2cvclub Nederland. Dit is een landelijke club en iedereen die een Citroën heeft van het zg  A-type mag daar lid worden.

De club had destijds een magazijn in Amersfoort maar nu inmiddels al een aantal jaren in Ederveen, dit ligt tussen

Ede en Veenendaal. In het magazijn kunnen de leden onderdelen kopen. Er is  ook een kleine kantine waar we gezellig

samen kunnen praten over het rijden met de Eend en over de techniek. De ritten die er verreden worden , worden uitgezet door de leden zelf.

Omdat we een landelijke club zijn , zijn er dan ook ritten over het hele land verspreidt. De ritten worden verreden vanaf

maart tot en met november. Wij hebben al aan vele ritten meegereden en hebben hierdoor een grote kennissenkring van

Eenden rijders gekregen. Hierdoor zijn we ook meer vrijwilligers werk gaan doen bij deze club. Ik ga er samen met mijn

zoons en schoondochter regelmatig  daar naar toe om gezellig samen met andere eenden liefhebbers samen aan de auto te werken.

Ik had 15 jaar geleden ook nooit gedacht dat dit mijn grootste hobby zou worden. Maar het is het wel.

Het fijne aan het rijden in een Eend is de eenvoud van het autootje. Er zit alleen in wat er in moet zitten en verder niets.

Geen hulpmiddelen zoals stuurbekrachtiging , rembekrachtiging en dan zullen we het maar niet hebben over de dingen die

er tegenwoordig op een moderne auto zitten. In de loop der jaren heb ik er zelf wel wat accessoires in gebouwd.

Wat mij het meest aantrekt is het rijden met een open dak in de zomer,want ja dat heeft elke eend dan wel , een te openen

roldak en dat hebben veel moderne auto’s dan weer niet. Ik geniet dan van de omgeving waar we dan in rijden.

Dit is dan telkens weer  in een ander deel van Nederland en of  België . Ja we hebben zelf leden uit België.

Als we een rit hebben die wat ver van huis is dan nemen we onze tent mee en maken er een  mooi weekendje van.

Op deze manier hebben we al vele streken van Nederland gezien waarvan je eerst het bestaan niet wist, zelfs in je eigen omgeving.

Waar ik graag mee bezig ben is het sleutelen aan de Eend, dit doe ik thuis en als ik het zelf niet weet dan doen we dit in het magazijn,

daar zijn ook altijd anderen liefhebbers die er net weer meer van weten en zo helpen we dan elkaar. 

We hebben daar ook een hefbrug tot onze beschikking. Dit is ook een van de mooie dingen die deze hobby met zich meebrengt.

Een groot voordeel van deze hobby is dat er nog voldoende onderdelen van de Eend aan te komen zijn .


Werkzaamheden onder de motorkap 06-10-2012 3

Verspreidt over het land zijn er ook nog diverse garagebedrijven die gespecialiseerd zijn in Eenden en andere A-type’s

Ik zou graag wat van de geschiedenis van de Eend vertellen maar hiervoor verwijs ik jullie naar de daarvoor

bestemde site’s op internet. Via Google vinden jullie beslist de gegevens die jullie willen weten over de Eend.

Zijn er mensen in Schaijk  die ook een Eend rijden of misschien na het lezen van dit artikel een Eend willen

gaan rijden kijk dan even op de site van de www.2cvclub.nl . Daar staat veel informatie op.

Je mag natuurlijk ook bij mij langs komen om de Eend in levende lijve te aanschouwen.

Ik beleef veel plezier aan deze hobby en ik vindt het fijn  om dit met andere mensen te delen.

Groetjes Theo van der Ven


Theo kennende ben je ook echt van harte welkom!

Bedankt Theo, voor je medewerking en voor deze leuke brok aan informatie.

Tot ziens in ons mooie Schaijk, met of zonder 'lillekku ent'.


mijn eerste eendje 4

Bekledingsdag 04-10-2014 7


Wesley van Orsouw

Naam:Wesley van Orsouw 

Naam bedrijf:Eurotrade Orsouw Party & Evenementen service 

Adres bedrijf:Palmstraat 1b Schaijk 

Site:www.eurotrade-orsouw.com 

E-mail adres:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Omschrijving gezin:Samen met mijn vrouw Anita hebben wij 2 kinderen ,dochter Jolijn en een zoon Stijn 

Wie ben jij als ondernemer?
Iemand die steeds na denkt over de toekomst, wat is mogelijk en wat kan er verbeterd worden en kwaliteit staat bij ons hoog in het vandaal. 

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?
Altijd een luisterend oor voor iedereen, meedenken in oplossingen,” kan niet “dat kennen wij niet! 

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?
Samen met mijn Anita en ons team op ons gehele bedrijf , trots op alles wat er staat! 

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?
Constant opletten wat er in de markt gaande is en daar op inspelen zodat we gecontroleerd door groeien. 

Hoe zie jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?
Positief! Zoals als wij al jaren doen wat je in je eigen dorp kunt halen haal dat dan ook daar zo zorg je ervoor dat iedereen zijn boterham kan verdienen/bestaan. 

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?
Zo als in de vorige vraag al een beetje zei wat je in je eigen dorp kunt halen haal je dat daar dan ook ,dus heeft u een feest , jubileum, bruiloft, opening of wat anders te vieren ! kijk dan snel op www.eurotrade-orsouw.com want het is pas een feest als wij zijn geweest.

Áúwverwets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dat is Schaijks voor ouderwets, maar ik neem dat jullie dat wel wisten. Maar hoezo ouderwets? Tijden veranderen, op zich is daar niks mis mee. Ik merk dat ik ouder word, ga terug naar dingen zoals we vroeger deden. Want ja, vroeger was alles beter, volgens Pap & Pudding.

Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door het bijwerken van het archief. Letterlijk duizenden foto’s, dia’s, films, carnavalskranten en documenten zijn in mijn handen geweest om digitaal te maken. Videobanden werden gerepareerd en omgezet naar een digitaal bestand. Foto’s en dia’s worden gescand en van carnavalskranten werden digitale boeken gemaakt. Ontzettend veel werk, maar o zo dankbaar om te doen.

Afgelopen week kreeg ik van Mari en Leentje van der Heijden hun complete eigen verzameling carnavalsboeken. Heel veel foto’s en ontzettend veel krantenartikelen worden de komende weken weer gescand en in het archief van Stichting Carnaval De Moeslanden gezet. Ik kan heel moeilijk uitleggen hoe blij ik daar van wordt. Blij dat mensen mij het vertrouwen geven, om hun zorgvuldig gemaakte plakboeken, digitaal te maken en te bewaren voor het nageslacht. Dat is de opzet van een archief. Bewaren en toegankelijk maken voor een breed publiek. Dat is mijn drijfveer en, ik mag wel zeggen, grote passie.
Mari en Leentje, nogmaals gruwelijk bedankt!


archief leentje en mari


Maar hoezo ouderwets? De laatste jaren zijn echt alle foto’s digitaal. Super makkelijk natuurlijk want het is snel, je hoeft de foto’s niet meer te laten ontwikkelen en je kan bijna onbeperkt foto’s knippen want het ‘rolletje’ zit niet meer zo heel snel vol. En je ziet meteen of de foto gelukt is, of dit nu met een digitale camera of met een telefoon gedaan wordt.

Toen ik vroeger foto’s maakte van de optocht moest ik zorgvuldig kijken waar ik een foto ging maken, hoe ik deze ging knippen en hoeveel foto’s ik nog kon maken voordat het rolletje vol was. Of de foto gelukt was? Geen idee, dat wist je pas een paar dagen later.

Thuis het rolletje voorzichtig terugdraaien. Het klepje openen, rolletje eruit halen in het kokertje stoppen en al wat het kan naar Emile Bonte. Daar werd het rolletje in een zak gedaan, je adresgegevens erop gezet en dan was het wachten. In mijn herinnering duurde dat altijd te lang.

Dan na een dag of drie was het eindelijk zover. De foto’s lagen klaar! Zo snel mogelijk de foto’s ophalen en bekijken. Regelmatig stond er een vage vlek op de foto. Na bestudering van de foto bleek dit mijn eigen vinger te zijn geweest. Balen… Of dat de wagen in mijn ogen perfect geknipt was op dat moment en als je dan het eindresultaat onder ogen kreeg bleek de wagen toch wel erg ver weg te zijn en behoorlijk klein op de foto te staan.

Regelmatig dus teleurstellende foto’s waar je eigenlijk niet zo heel veel mee kon.

En dan trouw beloven om het volgend jaar anders te doen, maar goed, dat valt nog niet mee als 12-jarige jongen.

Nu, een paar jaartjes later, ben ik hartstikke blij met die mislukte ouderwetse foto’s.

Dankzij de nieuwe technieken is het vrij eenvoudig om foto’s naar je eigen hand te zetten. Ook de foto’s waar de kollossale carnavalswagens als ‘Dinky Toys’ op gefotografeerd stonden.

Een ander voordeel is dat je ‘andere’ foto’s krijgt. De meeste foto’s van de optocht van Schaijk die ken je doordat deze van de hoffotograaf kwamen. Of dit nu van Dick Vonk, Mathieu Schamp of de huidige hoffotograaf Jan van Ballegooij is, ze zijn vrij bekend. Hartstikke goed natuurlijk, maar de echte krenten uit de pap zijn de verborgen pareltjes die mensen thuis in hun plakboek op zolder hebben liggen. De foto’s die niemand kent, geknipt vanaf een onbekende positie. Waar nog panden op staan die al lang tegen de vlakte zijn gegaan. Het straatbeeld compleet veranderd en de mensen die verkleed langs de kant staan.

1981 prinsenwagen

En dan mag je me ouderwets noemen, maar dan geniet ik intens van een vergeelde foto met krassen en een vouw erin. Een foto zegt meer als duizend woorden en zo is het maar net.

Veel succes met de voorbereiding voor carnaval en mocht je foto’s hebben…..;)

Houdoe!

René Derks

www.deoptocht.nl

Abonneren op deze RSS feed